Konverzija švicaraca pozitivno utjecala na banke

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Unatoč brojnim crnim scenarijima koje su banke nudile prilikom odluke o konverziji švicaraca za vrijeme vlade Zorana Milanovića, prema najnovijem biltenu HNB-a – posluju bolje, a smanjio se i udio loših kredita. To su za Media servis komentirali oštri zagovornici konverzije – zastupnik Goran Aleksić te bivši ministar financija Boris Lalovac.

Aleksić kaže da su samo u prvoj godini konverzije banke poslovale s pozitivnom nulom, a da su iduće godine poslovale s dobiti. Prije toga su u deset godina ostvarile neto dobit od 40 milijardi kuna, s tim da Aleksić najavljuje da će banke morati vratiti još dio novca zbog nezakonitog mijenjanja kamatnih stopa. A konverzija je spasila 55 tisuća dužnika u francima.

“To je jedna win-win-win situacija. Država je dobila na većoj potrošnji građana, banke jer im se smanjio udio loših kredita, mogu poslovati s čistim bilancama, to je jedna situacija u kojoj su svi pobijedili, a nitko nije izgubio”, poručio je Aleksić. Bivši ministar financija, SDP-ov Boris Lalovac našao se pod velikim pritiscima nakon odluke o konverziji.

“Bilo je vrlo teško donijeti bilo kakvu odluku, jedino zajedno s udrugom Franak s kojom smo vjerovali da radimo ispravnu stvar i da će biti pozitivni učinci za gospodarstvo, to smo govorili cijelo vrijeme i drago mi je da je to tako ispalo”, kaže Lalovac. Kaže da bi se sada Vlada trebala pozabaviti s problemom blokiranih građana.

“Ja se nadam da će ministar pravosuđa Bošnjaković zajedno s ministrom financija Marićem naći neki model da se taj dio sredstava odblokira i sigurno će to dati nekoliko postotaka BDP-a u gospodarstvu”, zaključuje bivši ministar financija.