HDZ i SDP na korak do dogovora o povjerenstvu za Agrokor i ustavnim sucima

28.09.2017., Zagreb - Sabor je 5. sjednicu nastavio raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju osoba s invaliditetom. Ivan Suker, Branko Bacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ivica Todorić dao je svoj prvi intervju nakon aktivacije lexa Agrokora. Za Bloomberg je izjavio da Vlada svojim postupcima koncern vodi u pogrešnom smjeru. Istodobno, Nacional je objavio da je prije napuštanja koncerna Todorić u bilancu upisao sumnjivi trošak od 2,2 milijarde kuna te si time omogućio izvlačenje čak 100 milijuna eura iz kompanije.

Hrvatska vlada Agrokor vodi u pogrešnom smjeru, u poslovnom smislu nisam napravio nikakvu grešku, izjavio je još uvijek formalni vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji, kad ne bloga, daje intervju za Bloomberg, odnosno strane medije. Pritom naglašava da je njegova najveća greška ona u komunikaciji:

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo. Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, izjavio je Todorić za Bloomberg. Tvrdi i da Vlada želi upotrijebiti revizore za svoje političke ciljeve. Istodobno, Nacional danas donosi da je upravo on, dan prije napuštanja koncerna, u bilancu upisao skriveni sumnjivi trošak od 2,2 milijarde kuna. Ovim potezom, tvrdi tjednik, Todorić si je omogućio izvlačenje čak 100 milijuna eura iz kompanije. Revidirana konsolidirana financijska izvješća Agrokora, prema posljednjim informacijama, trebala bi biti gotovo u četvrtak.

“Ako revizori dovrše svoj posao, vjerujem da da”, izjavio je premijer koji je pak dio oko istražnog povjerenstva za Agrokor prepustio saborskim zastupnicima na čelu sa šefom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem.

“Što se nas u Klubu HDZ-a tiče mi smo skloni da već sutra pristupimo izboru ustavnih sudaca. Ako SDP bude tražio mi smo skloni da se izabere, imenuje i osnuje i povjerenstvo za ispitivanja svih okolonosti oko nastajanja koncerna Agrokor”, izjavio je Bačić. U HDZ-u smatraju da bi se najprije trebalo glasovati o ustavnim sucima. Istodobno ni u HDZ-u ni SDP-u ne žele spominjati imena članova budućeg povjerenstva za Agrokor u kojem će pet mjesta pripasti vladajućima, a četiri oporbi. Šef Kluba SDP-a Arsen Bauk ističe tek da su blizu dogovora.

“Danas smo na četiri petine koraka. To znači da smo prešli još jedan mali put bliže odluci da u primjereno vrijeme izaberemo istražno povjerenstvo i ustavne suce”, rekao je Bauk.Recimo na kraju kako će Agrokor biti jedna od glavnih tema i u Moskvi na sastanku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putin je danas i osobno najavio dolazak hrvatske predsjednice sredinom listopada te naglasio kako očekuje dogovore oko političkih, gospodarskih i humanitarnih tema, uključujući otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu. Dodao je i da će se ove godine obilježiti 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije.