Novo istraživanje je otkrilo nove tipove dijabetesa

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dijabetes smo navikli razvrstavati u dvije osnovne skupine tip 1 i tip 2. Najnovije istraživanje Lund University Diabetes Centre u Švedskoj i Instituta za Molecularnu Medicinu u Finskoj, provedeno na 14,775 pacijenata, objavljeno u The Lancet Diabetes i Endocrinology pokazalo je da dijabetes možemo sagledati u 5 različitih tipova.

Tip 1: teški autoimuni dijabetes je uglavnom isti kao i klasični tip 1 – pogađa ljude kad su mladi, naizgled zdravi i imunološka bolest ostavlja ih u stanju da im tijelo više ne proizvodi inzulin.

Tip 2: teški bolesnici s dijabetesom s nedostatkom inzulina u početku su izgledali vrlo slični onima u skupini 1 – bili su mladi, imali su zdravu težinu, ali proizvodnje inzulina nema, imunološki sustav nije kriv.

Tip 3: teški bolesnici s dijabetesom otporni na inzulin uglavnom su prekomjerne težine i tijelo više ne odgovara na unos inzulina niti ga proizvodi.

Tip 4: blagi dijabetes koji je povezan s pretilosti uglavnom se javlja kod ljudi koji su imali prekomjernu težinu, metabolički su bili u puno boljem stanju nego u oni u skupini 3.

Tip 5: blagi bolesnici s dijabetesom koji je povezan sa starošću, razvili su simptome koji znatno odstupaju od oboljelih u drugim tipovima. Dijabetes je kod njih posljedica lošeg načina života.

Rezultati ovog istraživanja će pomoći u pronalaženju preciznijih načina liječenja, posebno se to odnosi na tri teža oblika bolesti.

Neki tipovi imaju posebini rizik nekih tegoba i bolesti vezanih uz sam dijabetes. Tako tip 2 je imao veći rizik od sljepoće, dok je tip 3 imao najveći rizik od bubrežnih bolesti, s tim je povezana činjenica da bi se različiti tipovi mogli podvrći preciznijem i učinkovitijem pregledu.

Dr. Victoria Salem, konzultant i kliničar na londonskom Imperial Collegeu, izjavila je za BBC kako ova studija pokazuje budućnost, ali ona definitivno ne bi trebala promijeniti praksu jer je istraživanje provedeno samo na Skandinavcima, a u svijetu može biti čak i do 500 podskupina ovisno o genetskim i lokalnim učincima okoliša.

Ipak svi su znanstvenici složni da su rezultati studije samo prvi korak u prilagodbi tretmana i traženju lijeka i optimalne terapije za dijabetes i smanjivanju rizika odkomplikacija koje bi dijabetes mogao donijeti u budućnosti.