Protein kaleksin je uzrok multiple skleroze?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kanadski znanstvenici došli su do otkrića koje bi se moglo iskoristiti za pronalazak terapije kojom bi se mogli sprječiti simptomi i progresija multiple skleroze. Uklanjanje proteina kaleksin kod miševa pruža punu zaštitu od mišjeg modela MS-a.
Novo otkriće pruža nadu oboljelima od multiple skleroze (MS) u izlječenje.

Dok su ispitivali tkivo ljudskog mozga, istraživači sa Sveučilišta Alberta i McGill University neočekivano su otkrili da tkiva ljudi koji su imali MS sadrže izuzetno visoku razinu proteina pod nazivom kaleksin, u usporedbi s onima koji nisu imali MS. Nadalje, istraživanje je pokazalo kako su miševi bez proteina potpuno otporni na MS.

Kanada je država s jednom od najviših stopa MS-a u svijetu u kojoj, procjenjuje se, jedan od 340 stanovnika živi s tom bolešću.

Sljedeći korak u istraživanju je otkriti kako djeluje kaleksin u stanicama koje su uključene u proces krvno-moždane barijere (važno za nastanak multiple skleroze).

Luis Agellon, profesor na McGill School of Human Nutrition, izjavio je da će trebati istražiti djelovanje kaleksina u cilju pronalaženja terapije za MS, odnosno terapije za njezino sprečavanje.

Studija je objavljena u JCI Insightu.