Je li dopušteno čuvati slobodno parkirno mjesto?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko situacija na javnim parkiralištima koje mogu dovesti do žestokih sukoba. Naprimjer, kad čekate slobodno mjesto, a netko vam “uleti”. Zatim se može dogoditi da se parkira preblizu vas pa ne možete ući, ili jednim autom zauzme dva mjesta.

Ovdje nema previše dilema – te situacije nisu u skladu s prometnim bontonom.

No, što je sa slučajem kad nađete slobodno mjesto, ali na njemu stoji neka osoba i čuva mjesto za svog prijatelja koji dolazi autom? Ta osoba je došla prije vas, smije li na taj način rezervirati mjesto?

Naišli smo na vrlo zanimljiv video koji prikazuje sukob vozača upravo oko jednog takvog slobodnog mjesta u podzemnoj garaži.

U raspravu su se uključili i slušatelji Antene Zagreb, koji kažu da se osim stajanja na parkiralištu, mjesta ponekad “rezerviraju” kantama, metlama i sličnim rekvizitima.

Branko: “To može biti samo izuzetak, kad čekate neku dostavu, kamion i slično. Tada možete staviti pregradu na parking i napisati naprimjer ‘dolazi kamion’ i sl. Ali, to ne može biti cijeli dan, nego 10-15 minuta prije”.

Ljubica: “Ako nisam uhvatila parkirno mjesto, idem dalje. Ne pada mi na pamet to napraviti, takva situacija bila bi mi neugodna.”

Snježana: “Ovisi o situaciji. Recimo ako je ta garaža u stambenoj zgradi, ili u nekoj bolnici, mislim da je tada ipak opravdano čuvati na taj način mjesto.”

XX: “Jednom prilikom, prije par dana, pozvana sam na večeru. Ispred jednog restorana bile su tri gajbe poslagane. Lijepo sam izašla van, maknula te gajbe i parkirala sam.”

Što se grada Zagreba tiče, način davanja površina za rezervirana parkirališta uređuje se posebnom odlukom, a zahtjev mogu podnijeti samo državna tijela te pravne osobe važne za Republiku, tijela Grada Zagreba i pravne osobe važne za Grad Zagreb.

Privatne osobe mogu zatražiti samo parkirna mjesta za osobe s posebnim potrebama, odnosno osoba s invaliditetom. Rezervacija se ne izdaje za konkretno vozilo, već se parkirno mjesto obilježava znakom za vozila invalida.