Facebook priznao: Među milijunima, ukradeni podaci i 21.517 Hrvata

Foto: David Ramos/Getty Images
Foto: David Ramos/Getty Images

Facebook je poslao obavijesti na profile 87 milijuna korisnika čiji su podaci ukradeni. Među njima je 2,7 milijuna građana Europske Unije, ali i 21.517 Hrvata. U Europi je najviše ukradenih podataka, milijun i 79 tisuća zabilježeno je u Velikoj Britaniji, a slijedi Njemačka, s 309 tisuća korisnika.

Podsjetimo, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg priznao je prošlog tjedna svoju pogrešku i izjavio da preuzima odgovornost za situaciju u kojoj se našla njegova tvrtka zbog propusta te društvene mreže.

“Ovo je veliko kršenje povjerenja i jako mi je žao što se to dogodilo. Imamo osnovnu odgovornost za zaštitu osobnih podataka korisnika i ako to nismo u stanju učiniti, ne zaslužujemo priliku služiti ljudima”, kazao je Zuckerberg koji pak nije izrazio namjeru dati ostavku.
 
Zuckerberg je jučer najavio i nove mjere za borbu protiv političkih manipulacija, a danas će odgovarati na pitanja zastupnika u američkom Kongresu. Na saslušanju će objasniti što njegova tvrtka čini da zaštiti privatnost svojih korisnika i spriječi zloupotrebu njihovih podataka u političke svrhe. 
Njegovo svjedočenje sa zanimanjem će se pratiti i u Europi, gdje je najpopularnija svjetska društvena mreža također na udaru brojnih kritika i optužbi.