Proizvođači i ugostitelji moraju smanjiti akrilamid u hrani: Djeca su u najvećoj opasnosti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proizvođači i ugostitelji od sada moraju poslovati prema novim pravilima Europske Unije o smanjenju prisutnosti akrilamida u hrani. Akrilamid je kemijski spoj koji nastaje u namirnicama koja sadrže škrob, a termički se obrađuju na temperaturi većoj od 120 °C.

“Mogući štetni učinci su svakako nepovoljan utjecaj na živčani sustav, prenatalni i postnatalni razvoj, muško reproduktivno zdravlje, a on je i potencijalno kancerogen”, rekao je doktor Dario Lasića iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Procjenjuje se kako s čipsom, pomfritom, kavom, keksima i pekarskim proizvodima potencijalno unosimo najviše akrilamida. No nije samo stvar u tome koliko ga ima u nekoj hrani, veliki je problem što ga ima posvuda.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Ono što je tipično kod akrilamida je da je on prisutan u širokom spektru hrane, a djeca su, zbog svoje male tjelesne mase, najizloženija dobna skupina. Općenito se može reći da, što je pržena namirnica tamnije boje poput zagorenog tosta ili tamnijeg čipsa, veća je koncentracija akrilamida. U industriji, ali i u domaćinstvu, ne bi se smjelo pržiti, pogotovo tost ili krumpiriće, do tamnosmeđe ili čak crne nijanse. Ako se već prži, neka to bude do  svijetlosmeđe ili svijetložute nijanse”, upozorio je dr. Lasić.

No, ako se pridržavate uravnoteženje i pravilne prehrane nema razloga da s jelovnika uklanjate određene grupe namirnica.