Torta s narančom i brusnicama

images/thumbnails/images/ANT/62843/torta-s-narancom-i-brusnicama__1_-1.jpg
Slatki Svijet, - Torta s narančom i brusnicama
Autor: 

Jannette Razum

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Isprobajte nešto novo! Sočna, biskvitna torta s brusnicama i narančom idealna je torta za blagdanski stol!

Sastojci

3 jaja

430 g šećera

200 g kiselog vrhnja

200 ml ulja

150 ml mlijeka

430 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

400 g brusnica

naribana korica 1 naranče

Krema s narančom

500 ml mlijeka

150 g šećera

2 vanilin šećera

2 praška za puding s okusom vanilije

naribana korica 1 naranče

200 g maslaca sobne temperature

Ušećerene brusnice

3 žlice vode

3 žlice šećera

50 g brusnica

kristal šećer

Dekoracija

200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Ukoliko koristite zamrznute brusnice na vrijeme ih izvadite iz zamrzivača, stavite u cjedilo i ostavite da se odlede. Za pripremu biskvita jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte kiselo vrhnje i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano izmiksajte smjesu da se svi sastojci sjedine.

torta-s-narancom-i-brusnicama__2_.jpg

Slatki Svijet, - Priprema torte s narančom i brusnicama

Veći dio brusnica (400 g) pomiješajte s jednom žlicom brašna pa ubacite u pripremljenu smjesu. Dodajte i naribanu koricu naranče pa kuhačom sve lagano promiješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za torte (26-28 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom.

torta-s-narancom-i-brusnicama__3_.jpg

Slatki Svijet, - Priprema torte s narančom i brusnicama

Biskvit pecite 45-50 minuta na temperaturi od 160 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Ohlađeni biskvit uzdužno prerežite dva puta, tako da dobijete tri jednaka dijela. Za pripremu kreme prašak za puding razmutite sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuhajte zajedno s naribanom koricom naranče.

torta-s-narancom-i-brusnicama__4_.jpg

Slatki Svijet, - Priprema torte s narančom i brusnicama

Vrelo mlijeko procijedite u zdjelu s pripremljenim pudingom, sve dobro izmješajte pa vratite natrag u lonac. Kremu kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ukoliko vam ne smeta korica naranče mlijeko ne morate procijediti nego odmah u lonac s vrućim mlijekom dodajte pripremljeni puding. Kuhanu kremu premjestite u veću zdjelu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se hladi. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature pa sve još jednom dobro izmiksajte.

torta-s-narancom-i-brusnicama__5_.jpg

Slatki Svijet, - Priprema torte s narančom i brusnicama

Na tanjur za torte stavite prvi biskvit i premažite ga polovicom kreme. Prekrijte tortu drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme pa prekrijte posljednjim biskvitom. Cijelu tortu lijepo zagladite, premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite ušećernim brusnicama.

Za pripremu ušećerenih brusnica vodu i šećer zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. U pripremljeni sirup umočite brusnice koje ste sačuvali (50 g), a zatim svaku uvaljajte u šećer i ostavite ih na zraku da se osuše.

Izvor: Slatki svijet