Mama Vesna: "Moja Anja doživjela je strujni udar na istom mjestu kao i poginuli dječak"

images/thumbnails/images/ANT/118738/tri_curice-1.jpg
foto: Vesna Hercigonja Novković, privatni album
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Tragedija u kojoj je zbog strujnog udara na vlaku u ponedjeljak na Zapadnom kolodvoru poginuo dječak, nažalost nije izolirani slučaj. 

U posljednih 10 godina, od strujnog udara na sličan je način poginulo pet osoba, a 22 su teže ozlijeđene. Prosjek godina nastradalih je samo 17. 

Među njima je i 14-godišnja Anja, koja je nesreću doživjela također na Zapadnom kolodvoru u svibnju 2017. godine. Kako se to dogodilo, ispričala nam je njena majka Vesna Hercigonja Novković:

"Anja je izašla sa svojim prijateljicama van i one su iz nekog razloga odlučile baš proći uz te vagone. Rekla mi je da je vidjela kraj vagona stepenice i odlučila se popesti. Ne postoji neki poseban razlog, kaže da nije htjela ići slikati selfie već se popela iz čiste znatiželje. Čim je zakoračila lijevom nogom, kroz nju je prošla struja od 25 tisuća volti i srećom ju je odbacila četiri metra u zrak i na kamenje. Prsnula joj je slezena, ali upravo taj pad joj je spasio život.

Ona je gorjela, njene prijateljice su ju gasile i pozvale hitnu. Izdiktirala im je naš broj telefiona, došla je hitna, došli smo mi i prevezena je u Klaićevu. Imala je 40%, treći stupanj opeklina po tijelu", ispričala je mama Vesna.

Anja je prošla brojne transplantacije kože, a posljedice će biti vidljive zauvijek. Djevojčica je prvi put puštena iz bolnice nakon osam mjeseci, upravo na dan kad je čula vijest da je poginuo njen vršnjak. 

"Anja je bila u šoku, nije mogla spavati cijelo to vrijeme. Njezina velika želja je da više nikad nijedno dijete ne strada, a nakon nje je još troje djece zbog sličnog razloga došlo u Klaićevu. Ona ima PTPS i svaka slična situacija ju može vratiti u stanje u kojem je bila. Situacija s dječakom ju je izuzetno pogodila", dodaje mama Vesna.

images/thumbnails/images/ANT/118738/anja_s_mamom_u_bolnici.jpg

anja s mamom u bolnici

images/thumbnails/images/ANT/118738/anja_sa_sestrama.jpg

anja sa sestrama janom i ritom

PODRUČJE OPASNOSTI OBUHVAĆA PROMJER OD ČAK DVA METRA

Antonija Jergović voditeljica korporativnih komunikacija HŽ Infrastruktura, izrazila je sućut obitelji nastradalog dječaka, ali je napomenula da su na Zapadnom kolodvoru poduzete sve mjere opreza. 

"Unatoč upozorenjima, tehničkim osiguranjima, sigurnosnim oznakama i zaštitnoj ogradi na svim mjestima gdje je to omogućeno, unatoč svim aktivnostima na podizanju svijesti i preventivnim akcijama koje već 20-ak godina provodimo u osnovnim školama diljem Hrvatske, nažalost pojedinci ipak dolaze unutar željezničke strujne mreže na mjesta gdje to nije sigurno i događaju se tragedije."

Strujni udar može se dogoditi čak i ako nismo u izravnom dodiru s vlakom:

"U željezničkom prometu, električna se energija osim za vuču vlakova koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno sigurnosnih sustava te se električni vodovi nalaze po svud, stoga je unutar kružnog pojasa kretanje sudionicima u prometu omogućeno na za to obilježenim mjestima", objasnila je Jergović i dodala:

"Vagon koji je parkiran ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Naime, električni vodovi iznad vagona su živi i opasni te imaju izrazito visok nazivni napon od čak 25 000 volti, te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera. To znači da područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom"

Majka nastradale Anje smatra da i dalje nisu poduzete sve mjere upozorenja

"Vi da sad uzmete svoju ekipu s kamermanom i da prođete kraj tog vagona, vidjet ćete da tamo možete bez problema proći. Nema zaštitara, nema ograde, napravljen je prolaz "na divljaka" između Trešnjevke i Črnomerca, onuda naša djeca prolaze kada mi ne znamo da onuda prolaze. Prolaze i odrasli, šeću svoje životinje. Nije poduzeto sve". 

Vesna kaže da nije bila ljuta kada se nesreća dogodila njenog kćeri, ali ljuta je sada, kad vidi da nije spriječena nova tragedija. 

"Čak ni ja nisam znala da ne trebaš dodirnuti kabel, a da te struja spali dva metra dalje. Djeca toga nisu svjesna. Mislim da edukacija treba ići prema djeci i da njima treba ispričati svoju priču baš netko od njihovih vršanjaka koji je upravo to prošao".

Djevojčica Anja sada je kod kuće, druži se s prijateljicama i hoda uz pomoć štake. Najveća želja joj je i dalje ista - da više nikad nijedno dijete na strada na vagonima. 

images/thumbnails/images/ANT/118738/anja_prije_nesrece.jpg

anja prije nesreće