Modernu manekenku ljubi nogometaš - je li ovaj zadatak primjeren za 5. razred?!

images/thumbnails/images/ANT/112465/moderna_pepeljuga.jpg
moderna manekekna
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Učenici petih razreda u radnoj bilježnici iz hrvatskog jezika morat će ispuniti sljedeći zadatak:

„Zamisli da je Trnoružica moderna manekenka i da je poljupcem budi mlada nogometna nada Dinama, Hajduka, Rijeke ili kojega drugoga nogometnog kluba. Na prazne crte napiši modernu bajku. Nastoj biti što duhovitiji/duhovitija“

images/thumbnails/images/ANT/112465/moderna_pepeljuga.jpg

moderna manekekna

Osim što je riječ o zadatku u kojem se nameće stereotip o nogometašim i manekenkama, sve je popraćeno i neprimjerenom ilustracijom žene neproporcionalnih dimenzija s naglašeno velikim grudima u uskoj crvenoj haljini. 

Zadatak je podigao veliku buru na društvenim mrežama. Ovo su neki od komentara s Facebooka Antene Zagreb:

Anita Prlić: "Super. Poruka djeci da obrazovanje nije važno. Dečki budite nogometaši,cure sponzoruše"

Branislava Pogacic: "Iščupati list iz radne biljeznice i napisati djetetu ispričnicu radi nenapisane zadace i odseliti nekamo u civilizaciju"

Andrijana Ivana Lepur: "Pa da, klasični primitivizam... Već od 5. razreda djeca očito moraju u slobodno vrijeme maštati o svojoj karijeri, isključivo u mankensvu i nogometu. Autori očito misle da je svoj djeci u intersu baviti se time, jedini životni san, dok su ostala zanimanja fuj i dosadna...Uostalom, po meni ne daje nikakav dodatan poticaj i ideju da bi se napisao nešto bolji sastav ili duhovita priča."

Ovo nije prvi put da se u udžbenicima našao neprimjeren i diskriminirajući zadatak. U udžebniku iz engleskog jezika, učenici su morali odrediti koja je djevojčica s ilustracije lijepa, a koja ružna, a bilo je više nego očito da je točak odgovor kako je ružna djevojčica ona s kratkom smeđom kosom, pjegicama i klempavim ušima:

images/thumbnails/images/ANT/112465/lijepa_ruzna.jpg

lijepa ruzna

Svoje komentare na ovu temu možete javiti na besplatan broj Antene Zagreb: 0800 8970. 

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno