Ove godine manje lokacija, ali bogatiji program!

images/thumbnails/images/ANT/115061/Advent__ho_ho_ho-1.jpg
Advent u Zagrebu
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.I da, stiže TO vrijeme godišta! Predstavljen je program novog Adventa u Zagrebu, koji zadnje dvije godine nosi titulu najboljeg u Europi. Lampice, fritule, kuhano vino, klizanje, medenjaci, kobascice, pokloni i božićne pjesme vladat će Zagrebom od 2. prosinca do 7. siječnja 2018. 

Advent u Zagrebu i ove godine službeno počinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića.

"Zatim otvaramo program na ledenom parku oko 18 sati, prelazimo na Strossmayerov trg i palimo tardicionalno lampice na Zrinjevcu oko 10 do 20 sati, gdje je i Advent u Zagrebu tradicionalno počeo prije 7,8 godina" najavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

images/thumbnails/images/ANT/115061/PXL_131117_18694833.jpg

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon dulje stanke, ove godine vraća se veliki Bal Crvenog križa Grada Zagreba, koji će se održati 2. prosinca u hotelu Westin, uz nastup Zagrebačke filharmonije. Zagrijavanje za Advent počinje 30. studenog, pa će do 2. prosinca sve lokacije biti u punoj funkciji.

Za razliku od prošle godine, ovogodišnji Advent smanjen je za 7 lokacija, jer nije bitna kvantiteta, već kvaliteta, poručila je Bienenfeld predstavljajući bogati adventski program u Donjem gradu.

"Počinjemo s Adventom na Trgu bana Jelačića pod nazivom Adventski vjenčić, šećemo gradom i završavamo na Trgu Republike Hrvatske. Na istočnoj strani glavnog gradskog trga ponovno će biti postavljena Božićna bajka. Na Europskom trgu će biti urbana atmosfera."

images/thumbnails/images/ANT/115061/advent-1.jpg

Program će se odvijati i na Zrnjevcu te u Ledenom parku na Tomislavcu, u što se uključio i susjedni Umjetnički paviljon, koji je za vrijeme trajanja adventa osigurao popust na izložbe u prosincu. Fuliranje se ove godine seli iz Kurelčeve i Tomićeve na Strossmayerov trg, a ovogodišnja tema je - Cirkus.

U Preobraženskoj ulici bit će Poklon s pričom, namijenjen posjetiteljima treće životne dobi. U božićnom duhu bit će uređen i Marićev prolaz, a poseban ugođaj očekuje nas i u Arheološkom muzeju uz holograme i 3D mapingom. Osim u Donjem gradu, advent će obogatiti i Gornji grad.

"Advent u tunelu otvaramo 3.12. gdje ćemo ove godine imati čak dvije slike. Prva posvećena sjećanjima, scenografija: ulica kao iz doba Charlesa Dickensa (starog Gornjeg grada), a ona se mijenja 19.12. kada se pretvara u Božićnu priču. I ove godine Stross će biti povezan sa Vranicanijevom poljanom posebnim stepenicama. I ove godine imamo Advent na platou Gradec koji je lani bio najfotografiraniji."

images/thumbnails/images/ANT/115061/large_tunel-5819e3787e3c5.jpg

Ovogodišnja novost je Romantični advent uz Matoša na Strossmayerovom šetalištu, te još tri nove lokacije. Jedna od njih je rezidencija predsjednice Republike - Vila Prekrižje. Tema ovogodišnjeg adventa je Orient express, čemu je posvećena i posebna izložba u Hrvatskom željezničkom muzeju.

"Tematska izložba Orient u Zagrebu posvećena vlakovima sustava Orient-expressa.Ulaz je besplatan. Kreće 2.12. do 7.1." U adventska događanja uključio se i zagrebački Zoološki vrt i brojne kulturne institucije. Ispred katedrale i ove godine očekuju nas žive jaslice. S Adventom će se poklopiti i velika izložba Nikola Tesla - Mind from the future u Meštrovićevom paviljonu.

"Izložba će biti postavljena u Meštrovićevom paviljonu u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika te će se ondje iznova susresti ova dva velikana znanosti i umjetnosti. To je svjetska izložba koja će se preseliti u New York. U adventskom programu je i Backo mini express, najveća maketa željeznice u ovom dijelu Europe, s novih 250 četvornih metara proširenih tračnica, koji će ove godine imati poseban dio posvećen Adventu, Orient expressu i hotelu Esplanade.

Kad se sve zbroji, Advent u Zagrebu 2017. imat će više od 300 različitih događanja, Međunarodni adventski festival božićnih pjesama, adventsku utrku, prigodno razgledavanje grada. Advent ima i novi slogan - Šećer na kraju godine. Učili smo od pametnijih, ali je ispalo da smo drugu godinu zaredom od njih bolji, rekao je Milan Bandić.

"Biti bolji od europskih prijestolnica poput Rima, Beča i Pariza je na granici znanstvene fantastike. Učili sam od njih, a na kraju smo ih 'zmagali'. Ovo je plod uspjeha naših sugrađana. Zagreb je otvoren i siguran grad najviše zahvaljujući našim sugrađanima i oni su osvojili ovu titulu" poručio je Bandić.

Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu održat će se 2. prosinca, a Advent u Zagrebu službeno završava 7. siječnja 2018.