Prosvjednici napravili plažu na Markovom trgu

images/thumbnails/images/ANT/105608/PXL_190617_17049372-1.jpg
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Lana Ružičić
Autor: 

Lana Ružičić

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Jučer diljem obale, danas na Markovom trgu. Inicijativa "Pokret otoka" prosvjeduje pred Saborom i traži nedonošenje Zakona o koncesijama. Smatraju ga štetnim i traže uključivanje javnosti u izradu Zakona..

Zakon nije prošao ispravnu proceduru, naglašava Bojana Genov i ponavlja da je kritična točka zakona mogućnost stavljanja založnog prava na koncesiju što je praktički mogućnost privatizacije. Znamo kako se daju koncesije, prema vezama i stranačkoj pripadnosti. Može ju dobiti osoba koja nema ni lipe, nema zaposlenih a onda ta ista osoba u banci digne kredit i da založno pravo na nekretninu koja je javno dobro i koja treba biti dostupna svim građanima Hrvatske, objašnjava Genov...

"Može se dogoditi da tim prirodnim resursom upravlja neka banka ili neki poduzetnik i to je nedopustivo. Mi otočani ne pristajemo na takvu mogućnost", rekla je.Dunja Vejzović s Raba, uz poruku da neće odustati od svojih zahtjeva, kaže da strahuje od mogućeg betoniranja plaža i da se do njih neće moći doći te da će se naplaćivati ulaz.

"Javno dobro je zrak koji dišemo i voda koja se pije a ne da stranac koristi našu vodu i flašira vodu, pa čovjek koji je tamo imao svoj izvor mora kupiti flaširanu vodu", rekla je.

Prosvjednici upozoravaju da bi ovakav Zakon doveo do devastacije, betonizacije i rasprodaje naših prirodnih ljepota.Očekujemo da će zastupnici shvatiti što bi trebali izglasati i da taj zakon neće proći, rekla je Maja Jurišić podsjetivši da je javna rasprava provedena za vrijeme padanja Vlade, pa ljudi nisu to mogli pratiti. Kaže da je Zakon još lošiji i netransparentniji od prethodnog te najavljuju tužbe, pa i Ustavnu, protiv onih koji su donijeli Zakon.

Do kad će ostati na Markovu trgu?"Dokad bude trebalo", poručila je. Nekoliko desetaka prosvjednika od jutros je na Markovom trgu koji su pretvorili u plažu. Stavili su ručnike, suncobrane i ostalu opremu za plažu. Glasovanje o Zakonu je odgođeno.