U 76. godini preminuo je genijalac, Stephen Hawking

images/thumbnails/images/ANT/122343/stephen_hawking-1.jpg
screenshot/youTube
Antena Zagreb
Autor: 

Antena Zagreb

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Veliki svjetski fizičar, Stepehen Hawking umro je u 76. godini, u svom domu u Cambridgeu. U priopćenju javnosti, njegova djeca Lucy, Robert i Tim napisali su "U dubokoj boli javljamo da je naš voljeni otac danas preminuo". 

Hawking je bio poznat po svom predanom radu na istraživanju crnih rupa i teorije relativnosti, te je o tome napisao nekoliko znanstvenih knjiga, uključujući popularno djelo "Kratka povijest vremena". Kroz svoj rad s matematičarom Sir Roger Penroseom, dokazao je da Einsteinova opća teorija relativnosti podrazumijeva da prostor i vrijeme imaju početak u Big Bangu i kraj u crnim rupama.

U dobi od samo 22 godine, liječnici su mu prognozirali da će živjeti još samo nekoliko godina, budući da je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze, paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Veći dio života proveo je u kolicima, a s vremenom je izgubio sposobnost govora pa je komunicirao pomoću računalnog sintetizatora glasa.

Bez obzira na bolest, Hawking je oduševljavao svijet svojim genijalnim umom, ali i britkim humorom. Zbog toga je stekao popularnost i izvan akademskog svijeta te se pojavio u nekoliko serija i TV emisija, kao što su Crveni patuljak, The Simpsons i Teorija velikog praska. 

images/thumbnails/images/ANT/122343/the_big_bang_theory.jpg