Prosječna neto plaća žena je za 10,9% manja od plaće muškaraca

images/thumbnails/images/ANT/121988/zene_zene-1.jpg
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Povodom Međunarodnog dana žena, ekipa iz Državnog zavoda za statistiku pripremila je zanimljive statistike vezane uz žene u našem društvu. 

"Svim ženama, divnima u svojoj različitosti, a kojih je prema procjeni stanovništva krajem 2016. u Hrvatskoj bilo 2,1 milijuna (51,7%), želimo sretan Dan žena!", čestitao je DZS.

Prosječna starost žena

Unatrag 40-ak godina, prosječna starost žena je u kontinuiranom porastu. Godine 1971. prosječna starost žena iznosila je 35,5 godina da bi se do 2016. povećala na 44,5.

Rađa se više dječaka nego djevojčica 

images/thumbnails/images/ANT/121988/beba_decko.jpg

Broj živorođenih u nešto je većem postotku na strani dječaka. Tako je 1971. udio djevojčica u ukupnom broju živorođenih iznosio 48,1%, a taj se trend nastavio i u sljedećim desetljećima. U odnosu na spomenute sedamdesete godine prošlog stoljeća, broj živorođenih djevojčica se u 2016. gotovo prepolovio, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da se rađa sve manje djece.

Prosječna starost nevjesta porasla za šest godina 

Pixabay 

Žene se sve kasnije odlučuju na stupanje u  brak. Razlog je odlazak na studij te 

osamostaljivanje žena koje se sve više uključuju na tržište rada. Mladi ljudi koji imaju namjeru sklopiti brak danas u sve većem broju žive zajedno, u izvanbračnim zajednicama, i prije sklapanja braka. Sve navedeno doprinijelo je povećanju prosječne dobi nevjeste pri sklapanju prvog braka u promatranome razdoblju od 1971. do danas za šest godina. 

Žene rađaju u kasnim dvadesetima 

1971. prosječna prvorotkinja bila je u ranim dvadesetima, a više od četiri desetljeća kasnije u kasnim dvadesetima.

Žene žive dulje

Žene u prosjeku žive sedam godina duže od muškaraca. 

Očekivano trajanje života pri rođenju s godinama je sve veće te se u četrdesetak godina kod žena povećalo za devet godina. 

Velike promjene indeksa starenja 

via GIPHY

Na svaku ženu starije dobi dolazi jedna žena mlađe dobi. U posljednjih trideset godina 20. stoljeća udio žena u dobi od 60 i više godina bio je manji u odnosu na one mlađe od 20 godina, a od 2001. bilježi se povećanje udjela žena u dobi od 60 i više godina.

Manje djevojčica u dječjim vrtićima i osnovnim školama 

Prema posljednjim podacima, dječje vrtiće u nešto su manjem postotku pohađale djevojčice nego dječaci. Djevojčica je bilo nešto više od 69 tisuća, što je 48,1% od ukupnog broja djece. Na početku školske godine 2016./2017. osnovne škole pohađalo je nešto više od 155 tisuća učenica, što je 48,7% od ukupnog broja učenika. 

U srednjim školama podjednako učenica i učenika 

Od ukupno tek nešto više od 81 tisuće učenica u srednjim školama na početku školske godine 2016./2017. omjer učenika i učenica bio je gotovo istovjetan, odnosno udio učenica iznosio je 50,1%. 

Raste broj učiteljica u osnovnim školama 

U odnosu na početak školske godine 2006./2007. broj učiteljica u osnovnim školama na početku školske godine 2016./2017. povećao se za 9%. Gledajući prema spolu, udio učiteljica u obje je promatrane godine znatno veći od udjela učitelja i kretao se iznad 81%.

Na visokim učilištima više studentica 

images/thumbnails/images/ANT/121988/zena_uci.jpg

Od ukupnog broja studenata upisanih na visoka učilišta u akademskoj godini 2016./2017., studentice su činile 56,7%. Više od dvije trećine ukupnog broja studentica upisalo je visoka učilišta s područja društvenih znanosti (77,1%). Ako se uspoređuje omjer muškaraca i žena, najveći udio, 74,6%, činile su studentice upisane na visoka učilišta iz područja biomedicine i zdravstva. 

Šezdeset posto diplomiranih studenata su žene 

Promatrajući unatrag posljednjih desetak godina, udio studentica koje su diplomirale na visokim učilištima u ukupnom broju diplomiranih nije se znatnije mijenjao te se kretao oko 60%. 

U prosjeku žene doktoriraju u kasnim tridesetima 

Udio doktorica znanosti u 2016. iznosio je 55%. Najveći broj žena doktorirao je u području biomedicine i zdravstva, društvenih znanosti, te prirodnih znanosti, a najmanji u umjetničkom području. Iako je u 2016. većina doktorica znanosti imala između 30 i 34 godine, njihova prosječna starost iznosila je 38,1 godinu.

Žene sve obrazovanije 

Pixabay

Prema podacima Popisa stanovništva 1961., čak je 92,4% žena imalo osnovno obrazovanje ili manje, a njih svega 0,8% visoko obrazovanje. S druge strane, podaci posljednjeg Popisa stanovništva 2011. pokazuju da je najveći broj žena, točnije gotovo polovica ukupnog broja, imao srednjoškolsko obrazovanje. Na području visokog obrazovanja zabilježene su najveće promjene. Udio visokoobrazovanih žena iznosio je 16,7%, dok je udio visokoobrazovanih muškaraca iznosio 16%. Visoko obrazovanje je tako jedno od područja u kojem žene ne samo da su postigle ravnopravnost s muškarcima, već su ih i prestigle.

Žene najbolje plaćene u djelatnosti financija i osiguranja 

Prosječna mjesečna neto plaća žena u 2015. iznosila je 5 305 kuna te je bila za 10,9% manja od prosječne mjesečne neto plaće muškaraca. Najnižu neto plaću imale su žene zaposlene u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (3 871 kunu) i prerađivačkoj industriji (4 427 kuna), dok su najvišu neto plaću imale žene zaposlene u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja (7 351 kunu) te informacijama i komunikacijama (7 067 kuna). U dva područja djelatnosti žene su imale veće plaće od muškaraca, i to za 8,3% u građevinarstvu te za 0,2% u rudarstvu i vađenju.

Djelatnosti u kojima dominiraju žene 

Najveći broj zaposlenih žena u pravnim osobama u 2016. bio je u djelatnostima trgovine na veliko i na malo (18,6%) te obrazovanja (14,9%), dok je najveći udio zaposlenih žena bio u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (78,4%) te obrazovanja (78,2%)