Internetske prijevare: Zašto traže IBAN?

images/thumbnails/images/ANT/69748/crkva_norveska-1.jpg
ilustracija internet
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prijevare putem oglasa sve su kreativnije. Naša Marina Remenarić stavila je na prodaju vjenčanicu, nakon čega joj se javila osoba koja ju želi kupiti ( bez probe), ali ona trenutno nije u Hrvatskoj i tvrdi da će novce uplatiti na račun nakon čega će kurir pokupiti robu. 

Marina je dala broj tekućeg računa, ali nakon daljnje prepiske s tom osobom ipak je primjetila nešto sumnjivo pa je odustala od prodaje. 

Te sreće nije bila slušateljica Antene Zagreb, koja nam je javila svoju priču:

"Prodavala sam biomagnetnu podlogu na krevet. Stavila sam oglas na Njuškalo i dugo se nitko nije javljao, i evo, prošli tjedan mi se javila jedna gospođa koja je htjela kupiti. Sve smo dogovarale na engleskom i prihvatila je cijenu od 900 eura. 

Dala sam joj broj računa, nakon čega je ona rekla da je uplatila i da će neki operater poslati na moj račun novac. Nakon toga su me kontaktirali iz Paypala i rekli da moram uplatiti nekakve troškove prijenosa novca, jer je ogromna količina novaca u igri. Naravno ja, glupa, uplatila 280 eura. Nakon toga su tražili 180 eura opet nekih troškova i opet 150 eura zbog nekog agenta koji će to pokupiti. Na kraju su me tražili dokaz o uplati. Prijetili su mi da će me prijaviti FBI-u ako ne priložim dokaz. Rekli su da ako to ne želim, neka im pošaljem skeniranu kopiju putovnice. E nakon toga sam otišla na policiju i prijavila ih", ispričala je slušateljica. 

Kaže da je su joj u policiji rekli da će ovaj slučaj malo teže riješiti, jer je osoba kojoj je uplaćivala novac državljanin Turske, a Turska nije u Europskoj uniji. 

Tomislav Ramljak, sudski vještak za sigurnost i zaštitu na internetu, objasnio je da IBAN ne treba davati nepoznatim osobama, jer je on osoban i tajan podatak. 

"Zlatno pravilo na Internetu je - ako je nešto previše dobro, vjerojatno nije istinito", kaže Ramljak.   

U slučaju da ste se našli u istoj ili sličnoj situaciji i smatrate da vas netko želi prevariti možete se za pomoć obratiti Centru za sigurniji Internet.

"Imamo savjetodavni potrošački telefon. Nažalost, kad je osoba prevarena, putem Interneta jedino preostaje prijava policiji. Možemo pomoći jedino preventivnim savjetima npr. kad osoba dobije neki sumnjivi mail i sl.", rekli su nam u Centru. 

Broj telefona je 0800 606 606 ili potražite informacije na www.csi.hr