Vodič kroz Advent u Zagrebu

images/thumbnails/images/ANT/116753/advent-1.jpg
advent u zagrebu
Prvi.hr
Autor: 

Prvi.hr

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Iako ove godine ima sedam lokacija manje, Advent u Zagrebu nudi bogat program, a kako bi znali kada i što sve možete obići, pripremili smo kratak vodič:

Ledeni park na Tomislavcu

Neizostavna zimska zabava, klizanje, na raspolaganju nam je od 10 do 23 sata svakim danom, s terminima u razmaku od sat i pol.  Moći ćemo uklizati i u 2018. jer će na Staru godinu klizalište biti otvoreno do 2 sata. Cijena karte u jutarnjem terminu je 15, a popodnevnom 20 kuna, a uz kartu HŽPP-a ostvarujemo i popust. Za djecu do 6 godina klizanje je besplatno, a najam klizaljki je 20 kuna. U Ledenom parku nas očekuje i glazbeni program, od 19 do 23 sata svaki dan, a kućice će petkom i subotom ostati otvorene i duže, do 1 sat iza ponoći, dok će na Staru godinu raditi i do 4 sata ujutro. Za više informacija tu je službena stranica Adventa.

Advent na Zrinjevcu

images/thumbnails/images/ANT/116753/zrinjevac.jpg

 

Zagrebački specijaliteti i mnoštvo suvenira pod tisućama božićnih lampica čeka nas na Zrinjevcu svakim danom od 12 do 23 sata, a petkom i subotom sve do 1 sat u noći. Zanimljiv glazbeni program održavat će se svakodnevno od 18 do 22 sata. Više o tome nalazimo na službenoj stranici.

Europski trg

Ljubitelji urbane glazbe pronaći će svoje mjesto u samom centru grada gdje možemo isprobati i razne specijalitete iz europskih gradova. Svaki dan očekuju nas nastupi bendova, od 20 do 22 sata, a vikendima i prijepodne, od 11 do 13 sati. Četvrtkom slušamo našega najpoznatijeg saksofonista Igora Geržinu i njegov bend, a njegove su gošće Ivana Kindl, Vanda Winter, Mia Dimšić, Zdenka Kovačićek i Nina Kraljić. Ostali su dani rezervirani za bendove kao što su Mačci, Gadjo Manouche i White Box, ali i DJ-eve. Detaljan raspored nalazi se ovdje.

Zagrebačka božićna bajka

images/thumbnails/images/ANT/116753/trg.jpg

Na glavnom trgu očekuje nas maštovita scenografija i bogata gastronomska ponuda, a kućice su otvorene svakodnevno do 23 sata, a vikendom do ponoći. Od četvrtka do nedjelje moći ćemo uživati i u brojnim poslijepodnevnim i večernjim nastupima, a vikendima već i ranije. Ako vas zanima raspored, možete ga pronaći online.

Advent na Prekrižju

Vila Prekrižje tijekom Adventa ekskluzivno otvara svoja vrata. Sagrađena kao gradski ljetnikovac 1942., vila je primjer hrvatske moderne arhitekture međuratnog razdoblja, a danas se koristi za aktivnosti Ureda predsjednice RH. Za posjet je otvorena od 16 do 20 sati petkom i subotom.

Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju

images/thumbnails/images/ANT/116753/zeljeznicki.jpg

Nova lokacija Adventa otvorila je vrata zaljubljenicima u vlakove i željezničku povijesnu baštinu. Uz stručno vođenje moći ćemo razgledati željeznička vozila, parne lokomotive i izložbu Orient Express, ali i sudjelovati u programu pod nazivom Poklonite dobre vibracije. Najmlađe vikendima, od 16. prosinca, od 15 do 19 sati, očekuje vožnja u umanjenoj replici pravih lokomotiva, a od sutra, 6. prosinca, počinju radionice koje će se odvijati srijedom i petkom od 17:30 sati. Muzej je otvoren svaki dan od 15 do 19, sve do 1. siječnja, a blagdanima ima promijenjem program. Ulaz je besplatan. Više o tome na stranici HŽM-a.

Advent u tunelu

images/thumbnails/images/ANT/116753/advent_u_tunelu.jpg

U tunelu Grič nalazi se ulica iz doba staroga Gornjeg grada ili vremena Charlesa Dickensa, a trajat će do 17. prosinca. Nakon toga, od 19. prosinca, scenografija se mijenja u predemenzionirane dječje igračke, a podsjeća da svi imaju pravo zaželjeti veliku želju za Božić. Srijedom i vikendima možemo slušati i nastupe zborova, a tunelje otvoren od 9 do 22 sata.

Advent u Marićevom prolazu predstavlja skromno ukrašen tunel bijelim granama i led lampicama, ali vodi u raskoš drugih atrakcija, kao što vrijeme adventa vodi Božiću.

Fuliranje

Na Strossmayerovom trgu uz moto Life is a circus zabavljat će nas klaunovi, štulaši i gutači vatre, a nudi se i bogat izbor novih okusa za sladokusce, od podneva pa do 23 sata, a petkom i subotom do 1 sat nakon ponoći. Očekuje nas i svakodnevni glazbeni program, od 20 sati, a određenim danima i ranije, što možete pogledati na službenom programu. 

Advent u Klovićevim dvorima

U okruženju Gornjeg Grada, osim u gastronomskoj ponudi, moći ćemo uživati i u besplatnim koncertima, svakim danom osim ponedjeljkom, a očekuju nas Marko Tolja, Kuzma i Shaka Zulu, Songkillersi, Šajeta, Cubismo, Vatra i mnogi drugi. Uz to je i ove godine postavljen okvir za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Zagrebačku katedralu. Razveselit će nas i galerija Klovićevi dvori jer petkom i subotom radi do 22 sata, a sve od 19 sati za izložbu vrijedi i promotivna cijena ulaznice.

Advent na Vranicanijevoj poljani

images/thumbnails/images/ANT/116753/prica_s_grica.jpg

Priča s Griča ili Advent na Vranicanijevoj poljani ove nam godine donosi mističnu scenografiju i jazz ritam, svakoga dana. sve do 9. prosinca u vremenu od 20 do 22 sata. Radno vrijeme kućica je od podneva do 23 sata, a vikendom od 10 sati.

Advent na Strossu

Popularni Strossmartre nudi nam prekrasan pogled na Zagreb uz večernje nastupe raznih bendova od 20:30 sati. Zabavljat će nas tako Pavel, Detour, Aerodrom, Gustafi, Positivo, ali i Zdenka Kovačićek. Glazbeni program pratit će događanja na Strossu svaku večer osim ponedjeljkom, a kućice će biti otvorene sve do 23 sata. Radionice za djecu održavat će se u grijanoj kupoli na Šetalištu, vikendima od 11 do 13 i od 17 do 19 sati, sve do Badnjaka.

Caffe de Matoš

images/thumbnails/images/ANT/116753/matos.jpg

Novost Strossmayerovog šetališta, Caffe de Matoš, pokraj spomenika hrvatskome poznatom piscu i pjesniku, mjesto je za Plesnjak uz živu glazbu street-style glazbenika svaku večer od 18 do 20 sati, a vikendom i od 11 do 13 sati.

Žive božićne jaslice

images/thumbnails/images/ANT/116753/jaslice.jpg

I ove nas godine na Kaptolu čekaju žive jaslice koje će uprizoriti priču o rođenju Isusa. Vrijeme održavanja je od 22. do 27. prosinca te od 1. do 6. siječnja u 16:15, 17 i 19 sati.

Adventski vjenčić

images/thumbnails/images/ANT/116753/jaslice.jpg

Razne rukotvorine i božićne poklone pronaći ćemo u kućicama u Bogovićevoj, Gajevoj, Petrićevoj i Varšavskoj ulici. Ponuda je to Adventa zagrebačkih obrtnika koja traje sve do 6. siječnja, a kućice će biti otvorene sve do 21, a petkom i subotom do 22 sata. Uz to će 16. prosinca sajam posjetiti i Djed Božićnjak s poklonima kao dijelom humanitarnog projekta za djecu od 12 do 14 sati.

KUL ADVENT

Ispred HNK-a organiziran je umjetnički kulturni program s motom "I kultura je Kul!"gdje mladi umjetnici predstavljaju svoja umjetnička djela. Odvija se svakodnevno od 17 do 22 sata sve do 23. prosinca, a više o tome nalazi se na službenoj stranici.

 

Backo Mini Express

images/thumbnails/images/ANT/116753/backo.jpg

Maketa sa Sljemenskom skijaškom stazom i žičarom, klizalište na Tomislavcu i stotinu vlakova dio su makete Backo Mini Expressa koju možete pogledati u Gundulićevoj ulici na broju 4. Radno vrijeme je od 13 do 21 sat, a vikendima od 10 do 22 sata.