Djeca u Finskoj čitaju kravama

images/thumbnails/images/ANT/120799/citanje_kravama-1.jpg
screenshot/Facebook
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Finska je zemlja kojoj se divimo kad je u pitanju obrazovni sustav. Njihovi učenici postižu najbolje rezultate na Programu međunarodnog testiranja učenika PISA (gdje su hrvatski učenici redovito ispod prosjeka). Nemaju zadaće, u školama borave manje nego učenici u drugim zemljama, ne sjede mirno u klupama, a opet su bolji od većine svijeta.

Mnoge zemlje pokušavaju implementirati finski obrazovni sustav, ali ne uspijeva im u toj mjeri. Razlog je dobrim dijelom i u načinu na koji funkcionira cijelo društvo, krenuvši od odgoja u obitelji. Finci imaju drugačiji "mindset", a to se vidi i po nekim, za nas, bizarnim metodama na koji potiču djecu na uspjeh.

Jedna od njih je - čitanje kravama. Dok u Hrvatskoj djeca sve rjeđe mogu vidjeti uživo kravu, u Finskoj je to sve popularnija metoda. Dijete jednostavno uzme knjigu, dođe do krave, sjedne kraj nje i čita. Dokazano je da ta djeca imala viši stupanj samopouzdanja, kao i izražene socijalne vještine.

"Krave su mirne životinje, koje strpljivo mogu slušati što im djeca čitaju, a ako djeca i pogriješe - krava se neće rugati ni negodovati", objasnili su zagovaratelji metode. 

Ako u blizini nema krava, djeca prakticiraju i čitanje psima, a za to postoje i specijalno dresirani psi. Da je to doista tako, potvrđuje i finska ambasada u Hrvatskoj.

"Psi kojima čitaju djeca s određenim poteškoćama u svladavanju gradiva, uobičajena su pojava i u drugim nordijskim zemljama, kao i u SAD-u. No posebnost kod Finske je to što u trenutku kad dijete čita, u prostoriji nema nikog drugog, osim eventualno vlasnika tog psa. Na taj se način dijete može više opustiti", objašenjeno je na stranicama finske ambasade.

Psi koji slušaju čitanje posebno su istrenirani i posjećuju iste škole više puta, no u program se mogu uključiti i odrasli, na koje psi-slušači također djeluju terapijski.