Hrvatske plaće nastavljaju rasti

images/thumbnails/images/ANT/118759/kune_placa-1.jpg
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Prvi.hr
Autor: 

Prvi.hr

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prosječna hrvatska neto plaća uz bonuse iznosi 5853 kune. Najviše plaće, iznad ovog prosjeka, ima Grad Zagreb, a najniže su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Osim toga, muškarci u posljednja tri mjeseca imaju plaću za 13% višu od žena.

Prosječna neto plaća je krajem 2017. iznosila 5586 kuna, što je za 1% više od prethodnog kvartala. Tad je pak iznos bio za 2% viši od istog razdoblja u 2016. , a trend laganog rasta nastavlja se i ove godine.

Uz management, čija je prosječna plaća viša od općeg prosjeka za 120%, najplaćenija zanimanja su u području tehnologije i razvoja, ljudskim potencijalima te informacijskim tehnologijama. Najniže su plaće one radničke, u tekstilnoj i kožnoj industriji, pomoćnim zanimanjima te uslužnim djelatnostima, ali i turizam te ugostiteljstvo.

Osobe sa završenim fakultetom imaju plaće više od prosjeka te osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem i to u prosjeku za 50%. Magisterij i doktorat povećavaju plaću još i više, čak 103% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Uz to, privatne tvrtke u stranom vlasništvu plaćaju najbolje, domaće pak daju plaću nižu od prosjeka, a tvrtke u državnom vlasništvu daju plaću istovjetnu prosječnoj. Osim toga, rad u velikoj tvrtki više se isplati jer plaće su tamo više od prosječnih, prenosi portal MojPosao.