Kako odgojiti dijete da postane svjetski putnik

images/thumbnails/images/ANT/122317/dijete_putnik.jpg
Pixabay
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Vaša strast ne mora nužno biti i djetetova strast, ali ako volite putovanja, vrlo vjerojatno će i vaše dijete krenuti tim stopama. Djeca uče prema modelu, a putovanja su zabavna i tu ne bi trebalo biti nesuglasica.

Ipak, ako nemate mogućnost čestih putovanja, a želite dijete potaknuti da jednog dana istražuje različite krajeve svijeta i obogati se znanjem o drugim kulturama, možete napraviti neke korake. 

1. 'Navucite' dijete na dokumentarce. Crtići su zanimljiviji, a ako želite da dijete zavoli i dokumentarne filmove o drugim zemljama, morat ćete uložiti dodatni trud. To znači da dokumentarac morate gledati s djetetom i komentirati zanimljive scene.

2.  Na zid stavite kartu svijeta, prilagođenu dječjoj dobi. Neka bude šarena i zanimljiva, a vi svaku večer možete izabrati jednu zemlju i ispričati priču o njoj.

images/thumbnails/images/ANT/122317/karta_za_djecu.jpg

Amazon

3. Potaknite dijete na učenje stranih jezika. Engleski će učiti u školi, a znaju ga već i preko medija. Nije loše kroz igru ubaciti još neki jezik, kako bi napravili temelj za daljnje učenje. Pomoći vam mogu i mobilne aplikacije za učenje stranih jezika za djecu, kao što su: Duolingo, Pili Pop, Little Pim i sl. 

4. Družite se s ljudima drugih kultura. Ako u svom krugu nemate takve prijatelje, možete posjetiti zanimljivu izložbu o stranoj zemlji, otići na predavanje ili na event koji neka zajednica organizira u Hrvatskoj. Dobra ideja su i izlasci u restorane (talijanski, kineski, tajlandski, meksički, indijski, turski..), a to možete spojit s tjednom učenja o toj zemlji. 

Ako imate mogućnost, u svoj dom primite studenta na razmjeni

5. Blagdana nikad dovoljno! Zašto ne bi proučili koji su najveći blagdani u drugim zemljama, pa ih i doma proslavili na prilagođen način. Proučite koja se jela pripremaju za npr. američki "Thanksgiving' ili irski "St Patrick Day". Nabavite rekvizite, upalite live prijenos i na zabavni način naučite više o drugim kulturama. 

images/thumbnails/images/ANT/122317/sveti_patrik.jpg