Kronične bolesti i članovi obitelji oboljelog

images/thumbnails/images/ANT/119137/klimkin-1.jpg
pomoć, kronični bolesnik
Petra Martinović
Autor: 

Petra Martinović

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Liječenje se ne bi trebalo svoditi na puko tretiranje lijekovima koji suzbijaju samu bolest već svaki oboljeli treba pomoć svojih bližnjih.

Posebno je to vidljivo kod oboljelih od kroničnih bolesti koji trebaju više stalne pomoći, a njihovi voljeni se često osjećaju uskraćeni za osnovna znanja o bolestima svojih voljenih kao i načinima na koje mogu pomoći. Psihološki aspekt liječenja u ovom slučaju ima veliki značaj.

U novom članku objavljenom u časopisu Families, Systems and Health, tim sa Sveučilišta Michigan, Sveučilišta u Pittsburghu i VA Ann Arbor Healthcare System koje prenosi ScienceDaily, objavljeno je da su proveli istraživanje na 700 odraslih osoba koji su pomogli barem jednom obiteljskom članu ili prijatelju koji se bore s kroničnom bolesti.

Istraživanje je bilo usmjereno na one koji su pomagali u zadacima vezanim za lijekove, liječničke kontrole i pretrage i kuhanje zdrave hrane.

Studijom se pokazala potreba da se te ‘osobe od povjerenja‘ uključe u brigu oko svojih najdražih u timovima zdravstvene skrbi.

Istraživači ističu pozitivan utjecaj koje uključivanje članova obitelji ili prijatelja ima u liječenju kroničnih bolesnika, zato im se mora pružiti obuka i podrška.