Pileće meso uzgojeno laboratorijskim putem

images/thumbnails/images/ANT/67752/chicken-1.jpg
Youtube/screen Shoot, - Piletina uzgojena iz životinjskih stanica
Antena Zagreb
Autor: 

Antena Zagreb

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.'Memphis Meat' prehrambena tvrtka sa sjedištem u San Franciscu. Cilj tvrtke je da zamjene tradicionalni uzgoj životinja onim manje štetnim za okoliš - laboratorijski uzgojem mesa.

Naime, poznato je da životinje poput krave troše puno resursa i emitiraju mnogo stakleničkih plinova. U americi se koristi čak 70 posto zemlje za uzgoj hrane za stoku. Naime, krave neprestano ispuštaju metan, plin koji je 23 puta snažniji od ugljika.

chicken_2.jpg

Youtube/screen Shoot, - Laboratorijsko meso

Meso koje je uzgojeno u laboratoriju smanjiti će ovisnost o prirodnim resursima. Trenutno je proizvodnja takvog mesa vrlo skupa. U veljači 2016. godine tvrtka je proizvela oko pola kilograma mesa za 18.000 dolara. Za ovu godinu iz tvrtke su najavili da će proizvesti prvo laboratorijski uzgojeno meso od purice. Iako nisu uspjeli proizvesti meso od purice, uspjeli su proizvesti prvo pileće i pačje meso laboratorijskog uzgoja.

Najveća prepreka u stavljanju ovog mesa na tržište je njegova cijena, iako dobra vijest iz tvrtke je da su pola kilograma piletine proizveli za nešto manje od 9000 dolara. Rezanje troškova veliko je postignuće, ali još uvijek će proći dugo vremena dok laboratorijsko meso ne postane alternativa u odnosu na tradicionalno uzgojenu stoku. Tvrtka se nada da će se stanični proizvedeno meso na tržištu naći do 2021. godine.