Sirup od bazge je opet hit i lagano ga je napraviti

images/thumbnails/images/ANT/71758/cvijet_bazge-1.jpg
Nikola Cutuk/pixsell, Pixsell - Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ovo je recept za sok koji svi vole (dobro, većina) i koji nas vraća u djetinjstvo. Opet je u modi, a najbolja stvar u cijeloj priči je da je izrada jednostavna i jeftina. Sok je osvježavajuć i odlično prolazi kao ljetno piće s ledom. Uz sve to, možete se pohvaliti gostima da imate home made prirodni, eko, bio..kakav već sok. Istina, u njega ide bijeli rafinirani šećer, ali sve je bolje od kupovnih sirupa.

Dakle, to su razlozi ZA sirup od bazge, a sad postupak. Važno je jedino da bazga raste daleko od cesta i da je rascvjetana tj. da su cvjetovi u zreloj fazi, sa što manje pupova. Za 7-8 litara sirupa uzmite 50 cvjetova, a ako želite probati manju količinu (2-3 litre), uzmite 30 cvjetova, 3 litre vode, 3 kilograma šećera, nekoliko limuna i 5dkg limunske kiseline.

Ovo je recept za 7-8 litara sirupa, tako da imate dovoljno za cijelu godinu. 

50 cvjetova

5 litara vode

5 kilograma šećera

pola kilograma limuna

15 dkg limunske kiseline

Potopite cvjetove bazge u vodu i dodajte limune narezane na ploške. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na tamnom mjestu 24 sata. Nakon toga procijedite bazgu kroz gazu, tanku krpu ili kroz sito. U veliki lonac stavite šećer, dodajte limunsku kiselinu i iscijeđeni sok. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se ne otopi šećer i dok se sve ne sjedini. Pazite da voda ne zakipi. Nakon toga topli sok ulijte u staklene boce, koje ste prije toga sterilizirali u pećnici.

U nekim receptima se sok ne zagrijava na vatri, ali na taj način ste sigurniji da se neće pokvariti. Ako sirup namjeravate brzo potrošiti, u recept možete staviti i manje šećera, ali onda staklenke držite u hladnjaku. I to je to. Javite nam rezultat!

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno