Proizveden mobitel koji radi bez baterije

images/thumbnails/images/ANT/109066/mobbat1-1.jpg
youtube/screenshot
Barbara Strelar
Autor: 

Barbara Strelar

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Do sada je bilo teško zamisliti mobitel bez baterije, ali čini se kako su istraživači sa Sveučilišta Washington u Seattleu uspjeli u tom naumu.

Prototip je napravila grupa istraživača koju čine studenti Vamsi Talla i Bryce Kellogg, te profesori Shyam Gollakota i Joshua R. Smith, a koristili su se dijelovima koji se mogu kupiti u svakoj trgovini elektronike, uključujući tiskanu pločicu koja povezuje komponente.

Mobitel radi koristeći male količine energije (nekoliko mikrowatta) iz radiosignala, poznatih kao radiofrekvencija, kakve koriste radijske postaje s frekventnom modulacijom (FM), postaje s amplitudnom modulacijom (AM), tv-postaje i repetitori za mobilne telefone. Prototip se prilikom eksperimenta napajao radiofrekvencijskim signalom koji je emitirala bazna stanica udaljena 9,4 metra. 

images/thumbnails/images/ANT/109066/mobbat.jpg

youtube/screenshot

"Vjerujemo da je ovo veliki skok u mogućnosti naprava bez baterije i korak prema potpuno funkcionalnom mobitelu bez baterije", tvrdi ekipa istraživača, koja je ovim putem uspjela uspostaviti i Skype poziv. 

Iako mobitel još uvijek ne izgleda kao mobiteli koje smo navikli viđati i koristiti svakodnevno, njime se može odraditi telefonski razgovor. Istraživači namjeravaju i dalje razvijati ovaj prototip i pokušati ugraditi zalosn za slanje poruka i osnovnu kameru.