Treba li djecu plaćati za kućanske poslove?

images/thumbnails/images/ANT/120771/djeca_kucanski_poslovi-1.jpg
djeca kucanski poslovi
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Novac je postao trend koji ne zaobilazi ni djecu, a sve popularnija postaje ideja plaćanja vlastitom djetetu za obavljanje kućanskih poslova. 

Mnogi roditelji smatraju da je ovo idealan način na koji se dijete može naučiti da cijeni novac i da stekne naviku pospremanja i održavanja doma.

O tome treba li djecu nagrađivati za neki uspjeh ili dobro obavljen posao, raspravljali su i slušatelji Antene Zagreb. 

Karmen - "Kao mala sam gledala Kućne ljubimce i htjela zlatnog retrivera. Na početku su mi rekli 'ne', ali kasnije su rekli da ću dobiti psa ako prođem prvi razred s odličnim uspjehom. Prošla sam i prvi i drugi i treći razred osnovne škole s pet i tek tada sam dobila psa i bila sam sretna jer sam ga sama zaslužila. Tako da ja jesam za nagrade".

 "Mislim da se djecu ne bi trebalo nagrađivati za obveze po kući, jer se na taj način uči djecu da moraju te svoje obaveze obavljati bez obzira hoće li im jednog dana netko dati novac ili ne".

Sandra - "Naravno da djeci ne treba plaćati za kućanske poslove, jer djeca trebaju od malena shvatiti da su dio zajednice i da zajednici trebaju zajednički dopirnosti".

Je li dobro djecu materijalno nagrađivati, objasnila je Renata Čorić Poljar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. 

"Važno je da djecu odgajamo kroz naš odnos, uzajamno poštovanje i dogovaranje. Nagrada, osim pažnje, pohvale i lijepe riječi, mogu biti slatkiši i neke materijalne stvari, ali one nikako ne bi smjele biti primarne i dominantne.

Nećemo pogriješiti ako dijete ponekad nagradimo nečim materijalnim, ali najveći motivatior je zapravo pažnja, pohvala i primjećivanje onoga što dobro napravi. To je nešto što uvijek trebamo imati na umu", naglasila je Čorić Poljar. 

Prema montessori metodi, djeca od najranije dobi mogu sudjelovati u više kućanskih poslova, a ovo je tablica koja se najčešće dijeli kad je ova tema na tapeti. 

images/thumbnails/images/ANT/120771/monte-tablica-hr.jpg

monte tablica