Zašto se djeca ponašaju nezahvalno, nakon zabavnog dana s roditeljima?

images/thumbnails/images/ANT/121033/child_crying-1.jpg
Pixabay
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Mnogi roditelji vikend koriste kako bi nadoknadili i kvalitetno proveli vrijeme s djecom. Planiraju izlete, odlaske na sanjkanje, kupanje na bazenima, posjet zoološkom, odlazak u igraonicu i slične aktivnosti.

Djecu časte slasticama, grickalicama i balonima s omiljenim likovima. Nakon svega očekuju da će imati umorno, ali ispunjeno dijete koje će zaspati doma sa smješkom na usnama. Suprotno tome, često se dogodi da dijete doživi 'temper tantrum', vrišti na putu do kuće, ne želi obući piđamu i plače kao da je doživjelo najgori dan u životu.

via GIPHY

"Što se više trudim, to su djeca gora", reći će neki, ali to zaista nije tako. Postoji nekoliko objašnjenja zašto odlično proveden dan ima kaotičan kraj.

1. Umor. Što je dijete mlađe, to su veće šanse da su ga vaše aktivnosti iscrpile i u trenutku kad je zabava prestala, izlaze posljedice propuštenog odmora. 

2. Pretjerana stimulacija. Imajte na umu da se mozak vašeg djeteta još uvijek razvija i da pretjerana stimulacija zabavnim aktivnostima može 'uzdrmati' njegov senzorni balans. 

3. Loša prehrana. Krumpirići, kolač, sladoled, pizza, sendviči i slična hrana koja se jede na izletima, neće zadovoljiti nutritivne zahtjeve djetetovog organizma, ali još veći problem leži u količini. Naime, iako je dijete jelo, povećana aktivnost traži i više energije, a dijete možda nije imalo 'vremena' jesti dovoljno. Također, može doći i do dehidracije.

4. Nedostatak nježnosti. Vi ste uz svoje dijete cijeli dan, ali nema onog uobičajenog kontakta koji djeca trebaju. Nije bilo razgovora u miru, ni maženja na krevetu. Moguće je da dijete na izletu nije zadovoljilo svoj osjećaj bliskosti s roditeljem. 

5. Odlazak s mjesta zabave. Mala djeca ne razumiju pojam vremena kao i mi pa njima 'kasno je već' ne znači baš ništa. Mogu osjećati razočaranje i ljutnju, jer ih odvlačite s mjesta gdje im je bilo zabavno.

Što učiniti?

Smanjite očekivanja. Budite sigurni da je dijete imalo kvalitetan dan, ali ne očekujte zahvalost. Sve što radite za njih, izgrađuje njihov karakter, a nagrada za roditelje doći će godinama kasnije.

Preduhitrite stvari koje mogu dovesti do tantruma i olabavite malo. Nemojte osjećati obvezu da djetetu pružite apsolutnu sreću. Ponekad je miran dan kod kuće baš ono što djetetu treba.