Zašto je ‘junk food‘ junk

images/thumbnails/images/ANT/119048/msqrd2-2-1.jpg
junk food
Petra Martinović
Autor: 

Petra Martinović

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Po vijestima ScienceDaily-a od 11. siječnja ove godine prof. dr. Eicke Latz i dr. Anette Christ iz Institut Innate Immunity of the University of Bonn proveli su studiju kojom se dokazalo koliko je junk food štetan za ljudsku prehranu.

Štetnost junk fooda vidljiva je čak ako i promijenimo prehrambene navike u zdrave. Tijelo će ‘upamtiti‘ unos visoko kalorijske prehrane s visokim masnoćama i aktivirati imunološki sustav da reagira kao da postoji upala u tijelu.

Nakon prestanka uzimanja junk fooda imuni sustav ostaje hipraktivan.

Za dobivanje rezultata znanstvenici su mjesecima miševe hranili takozvanom "zapadnom prehranom": Odnosno visokim masnoćama, puno šećera i malo vlakana. Životinje su stoga razvile snažan upalni odgovor u cijelom tijelu, gotovo kao nakon infekcije s opasnim bakterijama.

Pogrešna prehrana može imati dramatične posljedice. Posljednjih stoljeća životni se vijek stalno povećavao u zapadnim zemljema. Danas smo svjedoci prekidanja ovog trenda jer će pojedinci rođeni danas u prosjeku živjeti kraćim životima od svojih roditelja. Nepravilna prehrana i premalo vježbe vjerojatno igraju odlučujuću ulogu u tome.