Serija prijatelji je seksistička, rasistička i homofobična?

images/thumbnails/images/ANT/119050/serija_prijatelji-1.jpg
Friends/Facebook
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Je li među šestero legendarnih Prijatelja postojao neki crnac ili azijat? Ne. Je li netko bio gay? Ne. Je li netko jače građe? Ne. 

ALI. Svi oni su se smijali Monicinim snimkama iz "debele faze", Rachelinom velikom nosu,Rossu jer mu je bivša žena lezbijka i ženskarošu Joeyju koji je prekidao veze iz minornih razloga.

Prva epizoda Prijatelja emitirana je prije 23 godine. U to vrijeme sve nam je bilo smiješno i vjerojatno nismo ni primjećivali pogrešne poruke koje su odaslane u toj najpopularnijoj seriji svih vremena. 

Problem je nastao kad se serija počela ponovno prikazivati na Netflixu, a nove generacije na sve gledaju drugačijim očima i osuđuju svaku vrstu diskriminacije.

images/thumbnails/images/ANT/119050/kritike_na_seriju_prijatelji.jpg

kritike prijatelji

S druge strane, serija je razradila pitanje rastava, surogat majčinstva, izvanbračnih veza i posvajanja. Možda iz današnje perspektive nije politički korektna, ali ni ne treba ju tako promatrati. Da je danas snimana, uz sve moguće stvari na koje treba pazitzi, nikad ne bi postigla takav uspjeh. 

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno