Pratite uživo: Musk večeras u orbitu Marsa šalje prvi automobil!

images/thumbnails/images/ANT/120240/auto_u_svemiru-1.jpg
screenshot/YouTube
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Budućnost je stigla! Večeras, u 19.30, u orbitu Marsa, 400 milijuna kilometara daleko od Zemlje, bit će lansirana "Falcon Heavy", najjača raketa nakon Saturna V, na kojoj već 10 godina radi preko tisuću ljudi. Na vrhu rakete,vozit će se sportski automobil Tesla Roadster, a u njemu će svirati Space oddity, hit Davida Bowiea. 

"Crveni auto za crveni planet.

Testni letovi novih raketa obično sadrže masovne simulatore od betona ili željeznih blokova. To se činilo iznimno dosadno pa smo odlučili poslati nešto neobično, što nas je potaknulo da osjećamo. ", napisao je Elon Musk, začetnik cijele ideje, na svom Instagram profilu. 

Elon Musk je američki milijarder i poduzetnik, vlasnik tvrtke SpaceX. Prije gotovo deset godina SpaceX je privatno razvila i pokrenula raketu Falcon 1, s jednom jezgrom i jednim motorom, te uspješno isporučila teret u orbitu. Nijedna privatna tvrtka nikad nije to učinila, a upravo zbog tog postignuća, NASA je potpisala sporazum sa SpaceX te je dovršen Falcon 9, koji sada prevozi teret do Međunarodne svemirske postaje. Nakon toga, koristeći privatne investicije, SpaceX je usmjerio tehnologiju Falcona 9 u razvoj najmoćnije rakete svijeta! 

Falcon Heavy zapravo sadrži tri rakete u jednoj. Svemirska letjelica je visoka 70 metara, teži 1420 tona te ima nosivost 63,8 tona za nižu orbitu, 26,7 tona za transfernu orbitu, te 16,8 tona za Mars. Cijena lansiranja je 90 milijuna dolara. 

SpaceX će ovo lansiranje pratiti streamingom uživo na svojim stranicama i YouTube kanalu

Falcon Heavy dizajnirana je tako da se može vratiti i ponovno koristiti, a plan je započeti ove godine i s prvim komercijalnim letovima. Navodno je već dvoje ljudi platilo svoj put oko Mjeseca. Ako večerašnja misija prođe uspješno, kandidata za turističke letove u svemir bit će vjerojatno još i više!

 

 

 

 Ne propustite    

 Izdvojeno