Budi Narcisa - Svjetski dan borbe protiv raka dojke

images/thumbnails/images/ANT/67009/narcisa-1.jpg
Dan Narcisa/promo, - BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE
Barbara Jelinić
Autor: 

Barbara Jelinić

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Oko 250 žena mjesečno oboli, a čak više od 90 njih izgubi bitku protiv raka dojke. 

Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a ova zloćudna bolest koja pogađa žene sve mlađih dobnih skupina u Hrvatskoj je u stalnom porastu. Upravo zbog ovih zastrašujućih podataka po kojima je smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj među najvišima u Europi, Hrvatska liga protiv raka poziva građane na Dan narcisa u subotu, 25. ožujka od 10 do 14 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Okupljanje se održava pod sloganom BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE i posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke.

dannarcisa1.jpg

Dan Narcisa/promo, - BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE

"Dan narcisa je nakon 20 godina koliko priređujemo ovu javnozdravstvenu kampanju u Hrvatskoj postao prepoznatljivi simbol koji potiče naše žene odlaziti na preglede dojki i mamografiju za rano otkrivanje raka dojke. Pozivam sve građane da nam se pridruže u subotu, 25. ožujka i pokažu koliko je važna briga za vlastito zdravlje",– izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježila je 50 godina postojanja. Hrvatska liga protiv raka je još 1997. godine pokrenula Dan narcisa, koji je u protekla dva desetljeća postao simbol borbe protiv raka dojke. 

Posjetiteljice Dana narcisa će na Trgu uz edukaciju, informativne letke i simbolične narcise, moći obaviti besplatanu mamografiju. Žene u dobi od 40 do 49 godina, te one starije od 70 godina moći će se bez uputnice i plaćanja pregledati, zahvaljujući mobilnom mamografu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. One osobe koje tog dana ne uspiju obaviti pregled, mogu se pribilježiti i u slijedećim danim će biti pozvane u Nastavni zavod na kontrolu. 

 Ne propustite    

 Izdvojeno