Festival svjetla osvijetlit će Zagreb sljedećeg tjedna

images/thumbnails/images/ANT/121930/PXL_071217_18964893.jpg
Jurica Galoic/PIXSELL
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Drugo izdanje Festivala svjetla održat će se idući tjedan od 15. do 18. ožujka na čak 19 lokacija u gradu. Festival se ove godine veže uz Place to go, turistički sajam jedini takve vrste u Hrvatskoj, koji će se paralelno održavati u zagrebačkoj Areni.

Prošlogodišnji Festival svjetla, koji se održavao na 7 lokacija u Zagrebu, pohodilo je više od 100 tisuća posjetitelja. Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je neke zanimljivosti vezane uz ovogodišnje izdanje festivala.

"Postavit ćemo u Art parku vinograde, jer na obroncima ispod Strossmayerovog šetališta jako malo ljudi zna da su tamo zapravo bili gradski zagrebački vinogradi, pa ćemo se svjetlosnom instalacijom vratiti u taj dio zagrebačke povijesti. Jednako tako na istočnoj strani Strossmayerovog šetališta uz naš kip A.G. Matoša imati ćemo šaputanja gdje će naši glumci citirati stihove A.G. Matoša uz naravno prigodnu svjetlosnu instalaciju", kaže Bienenfeld.

Festivalu se ove godine priključio Muzej Grada Zagreba.

"Gdje ćemo imati instalaciju našeg istotako proslavljenog arhitekta svjetla g. Skire sa svojim egotrikom i s jajetom koji ćemo moći vidjeti u njihovom dvorištu. Ponovit ćemo i Twist it koji je bio nagrađivan na svjetskim izložbama, njegov eksponat od prošle godine", rekla je Bienenfeld.

Svjetlosne instalacije bit će postavljene i kod Klovićevih dvora, na Gradecu, Vranicanijevoj livadi, na Vrazovom šetalištu, u Tunelu Grič, u Tomićevoj ulici, Opatičkoj ulici, na Dubravkinom putu. Evo i savjeta odakle krenuti u obilazak.

"Prijedlog je da krećemo ponovno s tunelom Grič, nastavljamo s Art parkom, dižemo se s uspinjačom na Gornji grad i obilazimo zapravo cijeli Gornji grad. Spuštamo se na ovaj dio grada Zagreba, zahvatili smo i drugi dio Gornjega grada i spustili se ovdje na Tuškanac," ističe Bienenfeld.

Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu. Uvod je u zagrebačku turističku sezonu, a svjetlosne predstave održavat će se od četvrtka do nedjelje od 18 do 23 sata. Zagreb se ovim događajem svrstao uz bok Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, St. Petersburga i Berlina, koji već dugi niz godina organiziraju ovakav tip festivala. Ovaj zagrebački uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International. NA predstavljanju festivala bio je i gradonačelnik, koji danas nije bio nešto rječit.

"Ovo je drugi put i onda bi ja samo rekao za kraj dvaput je dvaput", izjavio je Bandić.