Izložba gljiva u Studentskom centru

images/thumbnails/images/ANT/112783/izlozba_gljiva-1.jpg
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Sezona je branja gljiva, a ako niste sigurni je li neka ubrana gljiva jestiva, ili želite istražiti koje sve vrste postoje u našim šumama, odgovore možete dobiti na izložbi koja će se održati od 13. do 15. listopada 2017. godine u Studentskom centru. 

Otvorena će biti od 9 do 20 sati. 

 

"Izložba je prije svega edukativnog karaktera. Glavni cilj je spriječiti fatalna trovanja nepromišljeno ubranim gljivama. Posjetitelji će na više od 300 izloženih  vrsta gljiva, moći zorno upoznati smrtonosne, otrovne, nejestive, jestive, strogo zaštićene, ali i kulinarski najzanimljivije i delikatesne gljive. Izložba je također prilika da građani donesu netom ubrane gljive i da im dežurni determinatori na izložbi, odvoje jestive od opasnih vrsta", navode organizatori, Gljivarsko društvo "Kamilo Blagaić".  

Osim toga izložba je prilika za postavljanje pitanja o otrovnosti i jestivosti gljiva, njihovim karakteristikama, kulinarskoj vrijednosti, zakonskoj regulativi branja. Također će se moći dobiti korisni savjeti o traženju samoniklih šumskih gljiva kao i recepti za njihovo pripremanje. Na sva ta pitanja, građani odgovore mogu dobiti od stručnjaka Gljivarskog društva.