Krenuo projekt "Nije cool biti bully"

images/thumbnails/images/ANT/121080/bullying-679274_1280-1.jpg
Pixabay
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Čak 130 milijuna učenika u svijetu, između 13 i 15 godina, barem se jednom susrelo s vršnjačkim nasiljem. 

U Hrvatskoj smo nedavno imali primjer tučnjave učenica na splitskim ulicama, ali rezultati istraživanja Centra za mirovne studije pokazuju da je verbalno nasilje mnogo zastupljenije od fizičkog. 

Oko 3/4 učenika barem se jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja, pokazalo je istraživanje. 

Kako bi se još više podigla svijest o vršnjačkom nasilju, Grad Zagreb je u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo javnozdravstvenu kampanju "Nije cool biti bully"

"Zastrašujuća je činjenica da otprilike svako četvrto dijete, tj. 27 % ispitanih učenika doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi skoro svakodnevno. Zadaća je odraslih, ponajviše institucija, prepoznati nasilje, zaustaviti ga i pomoći žrtvi, ali i educirati nasilnika kako se neprihvatljivo ponašanje ne bi nastavilo u budućnosti", izjavio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U sklopu kampanje predstavljena je knjiga "Hod po rubu" autorice Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše s ciljem da se mladima poučnim, ali i zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja. 

Održan je i okrugli stol na kojem su govornici zaključili kako je vrlo važno educirati nastavnike, obrazovne djelatnike, mlade i njihove roditelje. Rješenje problema nije u kažnjavanju, veću u educiranju javnosti, institucija i mladih.