Dvorišta na Gornjem gradu otvaraju svoja vrata

images/thumbnails/images/ANT/107216/dvoriste1-1.jpg
facebook.com/dvorista.in
Barbara Strelar
Autor: 

Barbara Strelar

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Deset dana, na sedam lokacija, četvrtu godinu zaredom održava se ljetna zagrebačka manifestacija Dvorišta od 14. do 23. srpnja. 

Posjetitelji imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših zagrebačkih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima, osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza i klasike do popa.

“Dvorišta” nude niz dobrih razloga za uživanje u ljepotama Zagreba i njegova Gornjeg grada. I ove godine u skladu sa sloganom “Svako ima svoju priču…”“Dvorišta” pričaju priče o prošlosti Gornjega grada, a svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavlja se Zagreb kakav još nisu doživjeli.

Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

images/thumbnails/images/ANT/107216/dvorista.jpg

facebook.com/dvorista.in

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

Po prvi puta festival se spušta izvan "strogog" prstena Gornjega grada i otvara kuću u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu. S

Dvorišta nisu glazbeni festival, ali tijekom 10 dana svim posjetiteljima - svake večeri na svim lokacijama - nude i niz glazbenih koncerata.  

 Ne propustite    

 Izdvojeno