Novi terminal MZLZ trebao bi proraditi krajem ožujka

images/thumbnails/images/ANT/65657/2.jpg
Foto: Facebok/Zračna luka Franjo Tuđman
Igor Capan
Autor: 

Igor Capan

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u intenzivnim je pripremama za otvorenje novog putničkog terminala, planiranog krajem ožujka, a točan će datum objaviti kada se usuglase svi dionici, doznaje se iz MZLZ-a. 

Otvorenje novog putničkog terminala, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nova je razvojna faza zračne luke i s tehnološkog i organizacijskog aspekta. Veličina i prostranost novog terminala, nove funkcionalnosti i brojni komercijalni sadržaji, putnicima će osigurati značajno, kvalitetnije i ugodnije iskustvo putovanja, naglašavaju iz MZLZ-a, dodajući da su u zračnoj luci još uvijek u tijeku testiranja procesa i tehnologije te edukacija osoblja. 

Ističu i da će se sve prometne i druge aktivnosti s postojećeg terminala u potpunosti preseliti prilikom otvorenja novog terminala za promet. Tako će se već prvi dan kad se novi terminal otvori za promet odvijati prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljage prema redu letenja, kao i sve predviđene komercijalne aktivnosti. 

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, od kojih su prve dvije za dolaske, a druge dvije za odlaske, a imat će osam avio mostova za izravan ulazak i izlazak u zrakoplove. U prvoj fazi predviđeno je da će nova zgrada moći primiti 5 milijuna putnika, kojima će biti dostupno 30 šaltera za registraciju sa tri trake za preuzimanje prtljage.