8. Mart u Zagrebu: treći Noćni marš za prava žena ‘Ljutnja, otpor, promjena‘

images/thumbnails/images/ANT/122018/PXL_080317_15882139.jpg
Tomislav Miletic/PIXSELL
Vlatka Koren (Medaiservis)
Autor: 

Vlatka Koren (Medaiservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Međunarodni je dan žena. U Zagrebu će ga kao dan borbe za prava žena danas, ali i budućih generacija obilježiti treći po redu osmomartovski Noćni marš.

109 godina od prvog obilježavanja Međunarodnog dana žena u SAD-u, ideja jednakosti i danas diljem svijeta nije u cijelosti ostvarena i prepoznata. Svjetski Ekonomski forum upozorava da rodna ravnopravnost neće biti dosegnuta prije 2186. godine. Feministički kolektiv fAKTIV stoga poziva na treći Noćni marš.

Okupljanje je u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a nakon govora proći će Jurišićevom, Ilicom, Masarykovom do Zrinjevca gdje je predviđen glazbeni program.Osim ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže Sanja Kovačević, ove godine fokus je na pravu na besplatan pobačaj, nedogmatski seksualni odgoj u školi, bolja radna i socijalna prava žena.

''Noćni marš ove godine ima slogan ''Ljutnja, otpor, promjena''. Reći ćemo, izraziti na sve moguće načine zašto smo ljute, pokazati otpor i ne samo da tražimo promjene, nego ćemo se za njih izboriti'', rekla je Kovačević.

Iz fAKTIV-a upozoravaju da iako su sve obrazovanije, žene u Hrvatskoj još uvijek su višestruko diskriminirane i u vrlo lošem položaju, u javnom i privatnom životu. Za iste poslove plaćene su manje od kolega, češće rade na određeno i rijetke su na mjestima odlučivanja. Prema statistikama, u 80 posto veza žene su te koje obavljaju većinu obaveza. Pri tom mnoge trpe obiteljsko nasilje. Svaka treća doživljava fizičko nasilje, a svaka peta seksualno nasilje.