Na Zagreb Conncetu predstavljen novčanik koji prepoznaje krivotvorene novčanice

images/thumbnails/images/ANT/116824/PXL_291116_14885480.jpg
Sanjin Strukic/PIXSELL
Kristina Bokanić (Mediaservis)
Autor: 

Kristina Bokanić (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Na zagrebačkom Velesajmu održava se četvrti po redu Zagreb Connect, start-up konferencija na kojoj startup tvrtke predstavljaju svoje potencijalnim investitorima i poslovnim anđelima. Ove godine na konferenciju je stiglo 70 investitora za čiju naklonost se bori 13 finalista Zagreb Connecta, među kojima je i ekipa HUBBIG-a, digitalne platforme čije karakteristike nam je predstavila Dragana Lipovac.

"To je platforma koja služi za izvoznike i uvoznike, kao nekakav sky skener za logistiku. Primjerice, ako netko treba prevesti nekakvu robu, doslovno se ulogira, registrira, unese destinaciju od - do, količinu tereta i program ga dalje sam vodi što činiti dalje. Sve ide digitalno. Omogućujemo našim korisnicima da prate pošiljku za intermodalni transport", pojašnjava Dragana. Za naklonost investitora bori se i Baggizmo, start-up koji proizvodi posebno prilagodljive torbe i pametne novčanike. Projekt nam je predstavila Ella Naranča.

"Torbe su prvenstveno bile namijenjene muškoj populaciji, može ih se nositi cijeli dan. Prate liniju tijela, a koliko god ih napunite stvarima, one i dalje ostaju slim and fit. Mogu se nositi ispod i iznad odjeće. Trenutačno radimo na našem pametnom novčaniku, koji će u sebi imati ugrađenu elektroniku i 10 pametnih funkcija. Poput recimo lociranja novčanika - vaš smartphone s kojim je spojen zna kada je novčanik pao na pod. Novčanik može prepoznati krivotvorene novčanice, a u slučaju krađe preko novčanika možete blokirati svoje kartice koje su u njemu i tako spriječiti krađu podataka", ispričala nam je Ella. Da Zagreb ima potencijala pokazuje primjer prošlogodišnjeg finalista, kazao je Davorin Štetner, organizator konferencije i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela.

"Prošle godine je start-up koji je osvojio treće mjesto, ostvario je nakon Zagreb Connecta dvije veće investicije. Napravili su milijunski prihod. Pokazuje se da ova konferencija lansira start-upove. Ove godine smo odlučili više pažnje posvetiti biznisu, a manje politici. A svi znamo da je za razvoj dobrog biznisa potreban okvir", istaknuo je Štetner. Ovogodišnji nagradni fond je oko pola milijuna kuna, od čega je 130 tisuća kuna u gotovini. U organizaciji konferencije sudjelovao je i Grad zagreb, čiji je cilj od metropole stvoriti regionalni centar razvoja start up scene, kazala je pročelnica ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

"Pored infrastrukture koju je Grad zagreb osigurao za start-upove u Tehnološkom parku u Paviljonu 12, jako je bitno mentoriranje, savjetovanje i edukacija. Bitna je i promidžba start-up scene i razvoj svijesti ljudi da vide koliko je to važno. Bitno je da svoje ideje ostvari ovdje kako svoj cilj ne bi tražio negdje izvan granica Hrvatske", zaključila je Jozić. Na natjecanje se javilo 60 start-up tvrtki, no u finale je prošlo njih 13.