Počela podjela 17 i pol tisuća spremnika za kompost u Zagrebu

images/thumbnails/images/ANT/115284/PXL_151117_18717151.jpg
Slavko Midzor/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Počela je podjela spremnika za kućno kompostiranje bio otpada. Iste će dobiti 17 tisuća i 650 kućanstava, koji su se prijavili na javni natječaj objavljen u travnju ove godine.

Riječ je o pilot projektu kućnog kompostiranja otpada zagrebačkih kućanstava, a prema naredbi Milana Bandića, spremnici moraju biti podijeljeni u roku 60 dana.

"Kako god znate, dubite na trepavicama, do Nove godine moraju biti podijeljeni svi komposteri. Ako nemate dovoljno vozila, organizirajte se, a ako ne, doći ću ja pa organizirati da se to podijeli. Ne možemo mi čekati veljaču za to" oštar je Bandić. Kako misli podijeliti više od 17 tisuća spremnika do Božića?

"Ne 250 dnevno, već 500 dnevno podijelite. Kažu da svatko treba zaprimiti, potpisati, ma fućka mi se za to. Treba 500 dijeliti dnevno da bi do Božića podijelili." Plan podjele kompostera već je napravljen, kaže šefica Čistoće Marina Lovrečki. {media}"Svi naši prijavljeni korisnici koji su iskazali potrebu za kompostera će biti unaprijed kontaktirani dan, dva prema vijećima gradskih četvrti da se s njima dogovori termin. Mi smo operativni plan napravili i sigurno ćemo ispuniti obećanje" kaže Lovrečki. Rokovi stišću. Bandić najavljuje da će do ožujka biti donesen Plan gospodarenja otpadom u Zagrebu. Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom nalaže da svi koji nakon 1. veljače ne budu razvrstavali otpad, plaćat će penale, podsjeća Bandić. Prvi korak u zbrinjavanju kućnog otpada je kompostiranje. Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenja otpadom Igor Žgomba.

"Cilj te mjere je podizanje svijesti o kompostiranju, da svi znamo da u kućnom otpadu 30 % otpada čini bio otpad. Na ovaj način mi ih potičemo da to ne bacaju već slažu u ove kompostere i imaju svoj vlastiti kućni kompost" rekao je Žgomba. Prijavni obrasci za dobivanje spremnika za kućni kompost poslani su na 115 tisuća adresa obiteljskih kuća, no interes je zasad pokazalo tek njih nešto više od 17 i pol tisuća. Spremnici su zasad namijenjeni samo za obiteljske kuće.

"Postoji mogućnost kućnog kompostiranja u stanovima, to su manji spremnici, ali fokus je u ruralne dijelove i obiteljske kuće" dodao je Žgomba. Uskoro će, kaže Žgomba, izaći natječaj za izgradnju bio kompostane u Obreščici, koja bi se trebala početi graditi 2020. godine.

"To će biti projekt koji će se sufinancirati sredstvima EU. Dakle, radi se nova kompostana, a trenutno imamo dvije." Akcija podjele spremnika za kompost ponovit će se iduće godine, najavljuje Žgomba. Što se tiče stambenih zgrada, one će imati zajedničke odvojene spremnike za miješani otpad, bio otpad i papir. Otpad će se naplaćivati po volumenu, kako i propisuje Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, kazala je direktorica Čistoće Lovrečki te razjasnila kada bi stambene zgrade trebale doći na red za podjelu spremnika za bio otpad.

"Implementacija ove uredbe je i sam zakonodavac propisao komunalnim tvrtkama od dana donošenja uredbe godinu dana za osiguranje dokaza o izvršenoj usluzi, pa ako to možemo smatrati prvom fazom implementacije, recimo da bi u sljedećom periodu započeli s podjelama spremnika, vjerujemo da ćemo do kraja sljedeće godine opskrbiti sve naše korisnike sa spremnicima" pojasnila je Lovrečki.