Sindikat Holdinga tuži Bandića zbog božićnica

images/thumbnails/images/ANT/118804/PXL_100118_19236676-1.jpg
Goran Stanzl/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Sindikat Zagrebačkog holdinga pokreće masovnu tužbu protiv Milana Bandića zbog njegove odluke da se zaposlenicima Holdinga isplate umanjene božićnice - umjesto 2884 kuna, isplaćeno im je 1250 kuna. Sindikati tvrde da on na to nije imao pravo jer je takav potez u suprotnosti s Temeljnim kolektivnim ugovorom.

"Slijedit će tisuće tužbi. Šteta će to biti za Holding, 10-15, a možda i više mililjuna kuna,zateznih kamata i sudskih troškova. Pitam ga, je li to potrebno", rekao je sindikalac Želimir Hercigonja.Bandić svega sat vremena nakon sindikalne pressice odgovara:

"Ja bi njima preporučio da što manje organiziraju presice i slikaju se, jer oni nisu playboyji ni manekeni, nego djelatnici gradskih službi koji imaju plaću 30 posto više nego bilo koji grad u Hrvatskoj. To se odnosi i na mene, bilo bi i meni bolje da se manje slikam, a da više delam", poručio je Bandić. Čak i da se gradonačelnik predomisli, sindikati su došli do "točke bez povratka".

"Nema jedan promil šanse da dobe te radne sporove. A za odgovornost za štetu će snositi i gradonačelnik i kompletna uprava Holdinga. Spremi smo potom dići odgovarajuće kaznene prijave protiv osoba odgovornih za takvu štetu", Hercigonja je najavio daljnje pravne korake.Bandić 15. siječnja ima sastanak sa sindikatima Gradske uprave, a 19. siječnja i sa sindikatima Holdinga. Ima i on, čini se, asa u rukavu koji se sindikatima neće svidjeti.

"Danas je iz ureda financija otišao moj naputak o uštedama 5 posto na svim razinama gradske uprave i trgovačkih društava. A koncem tjedna ide novi naputak o smanjenju plaća svima do limita prosječne plaće u Zagrebu. Pa neka organiziraju presice i na tu temu."Zaboravi na smanjenje plaća, poručuje Darko Kleinberg iz Nezavisnog sindikata Zagrebparkinga.

"Dok sam ja u pregovaračkom timu, dok živim i dišem i radim neću dozvoliti da se išta smanji. Pogotovo dok je ovakva uprava koja ne snosi nikakve posljedice svojih loših odluka", rekao je Kleinberg. Ne brine Bandića ni informacija da će ga tužiti više od 5 tisuća nezadovoljnih radnika Holdinga. Ovo je, kaže, pitanje etike i morala, a izjednačavanje božićnica djelatnika gradske uprave i Holdinga je minimum solidarnosti.

"Po kolektivnom ugovoru djelatnici gradske uprave primaju 2500 kuna božićnice i regeresa, a po koletivnom ugovoru Holdinga primaju skoro 7000 kn. A oni rade u istom gradu, isti posao. I neću odustati od toga jer nema radnika prvog i drugog reda u gradu, ima samo prvog reda. I neću dopustiti da se ovi u Holdingu bahate sa 7000 kuna", izjavio je Bandić. Krenulo se s udarcima ispod pojasa. Pa tako Bandić spominje da vozači ZET-a imaju 8-9 tisuća kuna neto plaće, sindikati mu pak prigovaraju za uhljebljivanje stotina podobnih u Holdingu. Nije isto raditi po snijegu, hladnoći i vrućini ili 8 sati u uredu - pravdaju sindikati Holdinga svoje velike plaće i izdašne regrese i božićnice. Zatražili su ostavku predsjednice Uprave Holdinga Ane Stojić Deban, a ne vide niti smisao da krenu u pregovore oko novog Kolektivnog ugovora, budući da se ne poštuje ni postojeći.

"Ostala nam je imovina u Zagrebačkom Holdingu vrijedna 254 milijuna kuna. Sindikat će pokrenuti akciju prikupljanja peticije, kojom ćemo tražiti od gradonačelnika i uprave Holdinga da se imovina ZET-a u potpunosti vrati u ZET", izjavio je predsjednik sindikata ZET-a, Dražen Jović.Bandić poručuje da je sretan što se diže interes javnosti za poslovanjem Holdinga i gradske uprave, koji usput rečeno zajedno na gradskom proračunu zapošljavaju nevjerojatnih 24 tisuće zaposlenika. A što se tiče zahtjeva sindikata Holdinga da im se naknadno isplati dio oduzete božićnice, gradonačelnik poručuje.

"Kako im nije neugodno u ovih 5 godina što primaju više no duplo. A sjede preko puta jedni od drugih. Jel to moralno? Pa nije i pokazat ću da nije", kazao je gradonačelnik.