U utorak otvorenje novog terminala Zračne luke

images/thumbnails/images/ANT/67757/PXL_160317_15959462.jpg
Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Ana Katulić (Mediaservis)
Autor: 

Ana Katulić (Mediaservis)

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.U utorak će svečano biti otvoren novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman koji će u prvoj fazi moći primiti oko pet milijuna putnika. Prvi letovi kreću za tjedan dana.

U Zračnoj luci sve je spremno za veliko otvorenje. Posljednja testiranja obavljena su još prošli tjedan, terminal su obišli investitori i novinari, pa i probni putnici, a član uprave David Gabelica poručuje: "Bilo je jako puno problema i izazova, ali riješeno je. Ne možemo si priuštiti da usred predsezone otvaramo terminal koji nije spreman primiti putnike".

Ukupna investicija vrijedna je 300 milijuna eura, nova zgrada ima 65 tisuća četvornih metara i u prvoj fazi moći će primiti pet milijuna putnika, uz proširenja u drugoj fazi do osam milijuna. Sva prtljaga putnika ide kroz uređaj za detekciju eksploziva, a smanjeno je korištenje pokretnih stuba i autobusa čime je poboljšana kvaliteta usluge, napominje pomoćnik tehničkog direktora zračne luke Frano Mikulić te dodaje:

"Prvi put u Zagrebu naši će putnici imati priliku da od zrakoplova do zgrade terminala dođu korištenjem zračnih mostova koji su potpuno klimatizirani. Radi se o osam mostova od kojih će se dva koristiti za domaći, a ostalih šest za međunarodni promet", kaže Mikulić.

Sutra će u promet biti puštena i nova autobusna linija na relaciji Velika Gorica- Zračna luka- Kvaternikov trg koja će imati 30-ak stanica. Na toj će relaciji voziti tri autobusa i to u razmacima od pola sata. Inače, prvi avion s novog terminala poletjet će točno tjedan dana od otvorenja, ujutro u 5 sati i 50 minuta za Dubrovnik.