Zagreb dobiva Zagorkin muzej Gričke vještice

images/thumbnails/images/ANT/71736/PXL_080317_15876428.jpg
Sanjin Strukic/PIXSELL
Media servis
Autor: 

Media servis

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Zagreb dobiva novi muzej - Zagorkin muzej Gričke vještice. Kroz godinu i pol nova atrakcija posjetitelje će privući na Markov trg, u palaču Jelačić koja je trenutno ruinirana, ali će se obnoviti i pričati priču o velikoj spisateljici:

"Vidjet ćete elemente koji će se pojaviti kao dio tog spektakla. I sama palača je upravo iz onog vremena koje je temeljno za likove Marije Jurić Zagorke. Kad sam ja bio student, Marija Jurić Zagorka u udžbenicima nije postojala, ona je tek sada u zadnjih 10,15 godina uvedena u hrvatski kanon", rekao je Prosperov Novak koji je sudjelovao u osmišljavanju ovog projekta. Muzej će se svojim postavom približiti najslavnijim svjetskim kućama posvećenim piscima i bit će kulturini, ali i turistički projekt prvog reda, rekao je gradonačelnik Bandić:

"Na ulaz u njen budući prostor bit će uklesan sljedeći citat, izgovoren još davne 1944. godine sa scene HNK. Citiram - `Jest, istina je, pogodujem istinktima publike širokih slojeva, jer su njihovi i moji. A koji su to instinkti njihovi i moji? Sloboda, pravica, čežnja za poštenjem, želja za dobrotom i tvrdo uvjerenje da dobrota jednom mora pobijediti zloću`. Kako je bila proročanski nastrojene", rekao je Bandić. Zagorkin muzej je projekt na kojem se radi već devet godina, a prema provedenoj studiji izvodljivosti, očekuje se da će ga godoišnje obići oko 250 tisuća posjetitelja, rekao je Vinko Grubišić koji sudjeluje u realizaciji.

"Koncept muzeja u sebi uključuje široki spektar zanimanja našeg pučanstva. Na prvi pogled bi mogao ličiti na muzej torture, koji ima svaki viđeniji grad u Europi, ali radi se o Zagorkinom muzeju Gričke vještice. Tu će biti od autetntičnih dokumentata po kojima je Zagorka pisala, pa do sprava za mučenje, ali i jednog eursopkog isvjetskog konteksta progona drugog i drugačijeg", rekao je Grubišić. Podatak o tome koliko će projekt koštati još nije objavljen.