Zagrebačka Skupština prihvatila plan mreže dječjih vrtića

images/thumbnails/images/ANT/65648/PXL_190316_12752893.jpg
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Autor: 

Super User

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Plan mreže dječjih vrtića na području Grada Zagreba prihvaćen je na sjednici Gradske skupštine, uz sedam suzdržanih glasova. Plan sadrži i plan razvoja mreže za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Predviđa povećanje kapaciteta za upis dodatnih oko dvije tisuće mališana u redovite programe, pod uvjetom nastavka primjene dosadašnjih normativa za broj djece u skupinama. Vrtić sada pohađa više od 38 200 djece u 1722 skupine, što je daleko od Državnog pedagoškog standarda, kaže SDP-ova Silva Žele, koja je kritizirala plan:

Po državnom pedagoškom standardu trebali bi imati 1912 skupina, odnosno 190 skupina djece ugurano u neadekvatne uvjete u prevelike grupe na premalo mjesta. Znači deset dječjih vrtića nam treba ovog trenutka da bi poštovali državni pedagoški standard koji smo trebali početi poštovati još 2013. jer smo već 2008. imali pet godina za to", naglasila je Žele.

Sporan joj je i plan o formiranju novih skupina i broju djece koja će njima biti obuhvaćena: "Predlaže se povećanje kapaciteta za 228 novih grupa. Tu bih molila objašnjenje jer nam nije jasno hoće li te grupe biti toliko male, po osmero djece, jer po tom izračunu 228 grupa bi činilo 4 i pol tisuće djece a planira se upisati 2 000. Napismeno je crno na bijelo u planu mreže ove metropole da Gradska uprava ne planira poštivati državni pedagoški standard", nadodala je Žele.