17. 03. 2018.

 

Kazete opet u modi, proizvedena i moderna verzija walkmana

images/thumbnails/images/GLD/70845/audio_kazeta-1.jpg
Ilustracija/Pixabay
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Nekad (davno) trudili smo se uhvatiti najdražu pjesmu na radiju i onda je snimiti na kazetu. Kazete su se posuđivale i presnimavali su se cijeli albumi da bi se mogli slušati na walkmanu. Jako dobro smo znali u kakvom su odnosu olovka i kazeta, a onda su one nestale s lica zemlje. Glazbena industrija ih je jednostavno prekrižila. 

No, vjerovali ili ne, prodaja audio kazeta opet je u porastu. Točnije, doživjela je pravi uzlet i to od 74% u SAD-u prošle godine. Isto tako i prodaja vinila.

Stari nosači zvuka opet su u modi, a svoje nove albume na kazetama su izdale i glazbene zvijezde: Justin Bieber, Kanye West, The Weeknd. Na kazeti se može čuti i soundtrack Star Warsa: The Force Awakens.

Oni koji žele biti u trendu, iz tavana mogu izvaditi kutiju sa starim kazetama, koju su nostalgično čuvali, ali ostaje pitanje - na čemu pustiti kazetu?

Ako nemate stari model kućne linije, ili ako još uvijek ne čuvate walkman, problem bi mogao riješiti čitač kazeta Elbow. On radi na principu da kotačiće vrti jedna osovina, dok druga reproducira magnetnu traku, koju putem USB-a šalje u slušalice. 

citac_kaseta-1.jpg

elbow.co.nf

Elbow je još uvijek u idejnoj fazi, ali ako prodaja kazeta nadživi "pomodarski hir", možda će nam ova spravica uskoro opet biti u vidokrugu.