24. 02. 2018.

 

Hrapavi glas koji je žario desetljećima

images/thumbnails/images/GLD/61775/joe_cocker12-1.jpg
facebook.com/pg/joecockerofficial
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prije dvije godine, 22.12.2014., umro je Joe Cocker

Cocker je svjetsku slavu stekao prije 48 godina, a zadržao ju je svih tih desetljeća iz istog razloga zbog kojeg ju je i stekao – hrapavog i jedinstvenog glasa.

Sugestivnim ponašanjem na sceni i pokretima cijelog tijela, krajem šezdesetih djelovao je toliko provokativno da su ga pristojne radijske i TV postaje odbijale emitirati. Tada je čak zaradio i nadimak Mad Dog (Bijesni pas), a on je taj nadimak iskoristio kako bi tako nazvao svoju prateću grupu - Mad Dogs & Englishman.

Cocker je sve do 1968. godine ostao relativno nepoznat izvan Engleske, a onda mu se u 24. godini života dogodio broj jedan na britanskoj ljestvici najboljih singlova. Radilo se o pjesmi Beatlesa, "With a Little Help from My Friends" koja nije bila baš pretjerano uspješna sve do trenutka dok je nije fantastično obradio Joe Cocker. Pomoglo mu je i to što je u njegovoj verziji gitaru svirao Jimmy Page. Radi se o možda najboljem coveru u povijesti rock glazbe.