24. 02. 2018.

 

Obljetnica izlaska antologijskog albuma Josipe Lisac

images/thumbnails/images/GLD/66408/josipa1-1.jpg
Nikša- Josipa Lisac
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Album "Dnevnik jedne ljubavi", antologijsko djelo, prvi konceptualni album i prvi zajednički album Josipe Lisac i Karla Metikoša, objavljen je 28. veljače 1973. godine. 

U vrijeme njegove objave, 1973. godine, dugosvirajuća ploča ili LP,  još je bila rijetkost, a bila je to ujedno i prva ženska rock ploča na kojoj se kroz pjesme "O jednoj mladosti", "Srela sam se s njim", "Sreća", "Po prvi put", "Plačem".... provlači ljubavna priča žene koja se zaljubila, zavoljela, spoznala otuđenje, razdor, tišinu i prolaznost veze.

Za album su zaslužni i glazbenici: Slobodan Bodo Kovačević iz Indexa, Miroslav Sedak - Benčić, saksofonist koji je gostovao i na Azrinim pločama, cijela postava grupe Time (Dado Topić, Tihomir Pop Asanović, Mario Mavrin, Vedran Božić, Ratko Rale Divjak, Brane Lambert Živković) kao i mnogi drugi dok su back vokale pjevale današnje dive glazbene scene: Zdenka Kovačiček, Ksenija Erker i Dubravka Zubović uz Adicu Dobrić.

Album su uglazbili i napisali Karlo Metikoš i Ivica Krajač dok je dirigent i aranžer svih pjesama na albumu Brane Lambert Živković. Iako su sve one doprinijele kvaliteti samog albuma, na njemu se posebno ističu uvodna "O jednoj mladosti" koja je uz pjesme "Sreća", "Ležaj od suza" i "Srela sam se s njim" neizostavan dio Josipinog koncertnog repertoara.