24. 02. 2018.

 

Prijateljstvo koje je dotaknulo zvijezde

images/thumbnails/images/GLD/63206/ella_i_merli-1.jpg
facebook.com/EllaFitzgerald
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Davne 1978. godine, 16. siječnja,, legenda jazza Ella Fitzgerald osvojila je takozvanu “American Music Award of Merit”.

Njen izvanredan talent, uključujući vokalni raspon od tri oktave, nadaleko je poznat. U svojoj bogatoj 59-ogodišnjoj glazbenoj karijeri osvojila je pozamašan broj nagrada (dovoljno je spomenuti “samo” velikih 13 Grammy nagrada).

Mali broj ljudi upoznat je s jedinstvenom ulogom koju je imala Marilyn Monroe u Ellinoj glazbenoj karijeri. Unatoč ranom uspjehu kao bebop umjetnica, sredinom pedesetih godina, Fitzgerald je poželjela proširiti svoje glazbene horizonte. Monroe pomaže lansirati karijeru kraljice jazza lobirajući za nju pred vlasnikom utjecajnog noćnog kluba u Hollywood-u.

Nastupajući kao headliner u slavnom Mocambu, Ella je podigla svoju karijeru na novu razinu. Kako je Fitzgerald kasnije ispričala: ,,Mnogo dugujem Marilyn Monroe ... zbog nje sam nastupala u Mocambu, vrlo popularnom noćnom klubu 50-ih. Osobno je nazvala vlasnika i tražila da tamo nastupam te ako to omogući, ona će svake noći sjediti za stolom u prvom redu. Rekla mu je da će mediji podivljati, s obzirom na njen zvjezdani status. Vlasnik je pristao, a Marilyn je bila tamo, svake noći u prvom redu. Nakon toga, nikad više nisam morala nastupati u malim jazz klubovima. Marilyn je bila neobična žena - malo ispred svog vremena, a ona to nije ni znala.’’

Fitzgerald je postala najpopularnija jazz pjevačica u SAD-u te zadržala taj status nekoliko desetljeća, prodavši preko 40 milijuna albuma.

"Scatting", njezina prepoznatljiva vokalna jazz tehnika kojom se oponašaju instrumenti legendarna je i danas, a strast koju je ulijevala u svoju umjetnost dovela ju je do brojnih priznanja - među njima i Nacionalnu medalju za umjetnost i Predsjedničku medalju slobode. Kada je Fitzgerald komentirala svoj životni put, ponudila je ove riječi ohrabrenja drugima koji žele slijediti svoje snove: “Ne odustajte od toga da radite ono što stvarno želite. Tamo gdje ima ljubavi i inspiracije, mislim da ne možete pogriješiti."