24. 02. 2018.

 

Što povezuje serijskog ubojicu Mansona i Beatlese?

images/thumbnails/images/GLD/64616/the_beatles-1.jpg
The Beatles/Facebook
Marina Vraneković
Autor: 

Marina Vraneković

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.1969. godina ostat će zapamćena kao godina u kojoj su teror i strah vladali ulicama Los Angelesa, posebice u filmskim i glazbenim krugovima. Razlog tomu bio je ubilački pohod Charlesa Mansona i njegove grupe sljedbenika zvane''Familija''.

Na Mansonovom suđenju pušten je album ''The Beatles'', takozvani ''The White Album''. U sceni uistinu čudnijoj od fikcije, porota je u sudnici pažljivo slušala kultni album tražeći motive za ubojstva u pjesmama.

Charles Manson je naveo ovaj album kao glavni povod za svoja nedjela, posebice pjesme Helter Skelter, Revolution 1, Revolution 9, Blackbird i Piggies. Mansonove paranoidne zablude navele su ga na ideju da tekstovi ovih pjesama pozivaju na izazivanje rasnih nemira. Naravno, porota nije u glazbi Beatlesa čula ono što su čuli Manson i njegovi sljedbenici, oni su kasnije osuđeni na smrt.

Unatoč negativnoj konotaciji, taj dvostruki album postao je jedan od najcitiranijih i najutjecajnijih albuma Beatlesa. Album je nastao nakon niza problema s kojima se bend suočio; Lennonove rastave i veze sa Yoko Ono, smrt menađera… Snimanje je trajalo vrlo dugo uz brojne nesuglasice i tenzije koje nisu jenjavale ni nakon snimanja, no to nije umanjilo komercijalni uspjeh koji su postigli objavljivanjem istog.

Svemu je prethodio i jedan od najuspješnijih singlova ''Hey Jude'', prodan u 6 milijuna primjeraka, koji se ipak nije našao na albumu.