24. 02. 2018.

 

Neobična priča o čovjeku koji je napisao pjesmu ‘Strange Fruit‘

images/thumbnails/images/GLD/64618/10398465_57013578314_884021_n-1.jpg
Facebook - Billie Holiday
Autor: 

Paula Romić

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Jedna od najpoznatijih pjesama Billie Holiday  je "Strange Fruit", snažan protest protiv nehumanosti rasizma. Mnogi ljudi znaju da je čovjek koji je napisao ovu pjesmu bio pod dojmom fotografije linča, no možda ne znaju da je povezan s još jednim značajnim događajem u američkoj povijesti.

Taj čovjek se zove Abel Meeropol, rodio se u New Yorku, maturirao 1921.  te je u istoj školi predavao engleski jezik 17 godina. Bio je i pjesnik i društveni aktivist.

Kasnih 1930-ih Meeropol je bio duboko uznemiren kontinuiranim rasizmom u Americi te je fotografija linča na neki način 'prelila čašu'. Napisao je pjesmu o njoj, koju je potom objavio učiteljski sindikat. Kao amaterski skladatelj, Meeropol je za pjesmu skladao i glazbu. Odsvirao ju je vlasniku jednog kluba u New Yorku, koji ju je na kraju proslijedio Billie Holiday. 

Kada je Holiday odlučila otpjevati "Strange Fruit", pjesma je došla do milijuna ljudi. Premda stihovi ne spominju linč, metafora je sasvim jasna.

Časopis Time je 1999. proglasio "Strange Fruit" pjesmom stoljeća. Kongresna knjižnica je pjesmu uvrstila u Nacionalni američki registar. Snimljena je na desetine puta. Mnogi su bili iznenađeni Meerpolovom hrabrošću. To je bilo prije 60-ih godina i o takvim se stvarima nije pričalo.

Newyorškim pravnicima "Strange Fruit" se nije svidjela. 1940., Meeropol je bio pozvan na saslušanje pred odborom za istraživanje komunističkog djelovanja u javnim školama. Htjeli su saznati je li mu Američka komunistička partija platila da napiše ovu pjesmu. Nije, no kao i mnogi drugi učitelji i učiteljice toga doba, Meeropol je bio komunist.

Meeropol je napustio učiteljski posao 1945. godine. Na kraju je izašao i iz Komunističke partije. I tu počinje drugi dio priče o Meeropolu. Poveznica je pseudonim koji je koristio pišući poeziju i glazbu: Lewis Allan. Pseudonim Abela Meeropola 'Lewis Allan' bila su imena njegove djece koja su umrla pri porodu.

U tim nemirnim vremenima, bračni par Julius i Ethel Rosenberg bili su osuđeni na smrt zbog navodnog prosljeđivanja informacija o atomskoj bombi Sovjetskom Savezu. Rosenbergovi su također bili komunisti. Suđenje i pogubljenje bračnog para Rosenberg punili su naslovnice američkih medija. 

1024px-Julius_and_Ethel_Rosenberg_NYWTS-1.jpg

Facebook, - Julius i Ethel Rosenberg

Njihovi sinovi, Robert i Michael, imali su tada 6 i 10 godina. Novine su objavljivale fotografije na kojima dječaci obučeni u odijela  posjećuju svoje roditelje u zatvoru. Tada su, na jednoj božićnoj proslavi, dječaci upoznali Abela i Anne Meeropol. Nekoliko tjedana kasnije, živjeli su zajedno.

Za Abela Meeropola, čovjeka koji je napisao "Strange Fruit" i koji je stvorio divnu obitelj iz nacionalnog skandala, Robert Meeropol kaže: "Bio je iznimno osjećajan i dobar".

Primjerice, imali smo u dvorištu staro stablo japanskog javora koje je svake godine davalo mnogo novog sjemena.

"Moj zadatak je bio da kosim travu", kaže Robert, "i krenuo sam kosilicom prema tom javoru". Abel je rekao: " O ne, ne, ne možeš ubiti sjemenje". "Ali što ćemo s njim, tata? Gomila ga je".

"No, pokupio je sjemenje, stavio ga u konzerve i posložio ih oko kuće. Bilo ih je na stotine, no on ih jednostavno nije mogao ubiti."

Abel Meeropol umro je 1986. godine. Njegovi sinovi, Robert i Michael, postali su sveučilišni profesori. Također, obojica se bave društvenim problemima.