1200 izviđača iz Hrvatske i svijeta dolazi u Kamanje

images/thumbnails/images/NAR/107799/foto_scouts2-1.jpg
Autor: 

PR

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Smotra Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom 'Deset izviđačkih čuda' održat će se od 24. srpnja do 2. kolovoza u Kamanju pored Karlovca, uz moto "Svijet kakav treba biti".

Osim iz Hrvatske na Smotri će sudjelovati i izviđačke skupine iz Belgije, Francuske, Izraela, Slovenije i Makedonije. Riječ je o velikom međunarodnom događaju tijekom kojeg će djeca i mladi u devet dana u prirodnom okruženju uz smještaj pod šatorima sudjelovati u nizu aktivnosti u prirodi, usvojiti nova znanja i vještine za život u prirodi, ali i učiti o timskom radu, o interkulturalnoj suradnji i različitostima. Cilj takvih aktivnosti je doprinijeti neformalnom odgoju i obrazovanju djece i mladih u Hrvatskoj, kako bi postali odgovorni i aktivni članovi zajednice.

Program Smotre obuhvatit će aktivnosti kao što su snalaženje i orijentacija u prirodi, orijentacijski kros i noćno orijentacijsko natjecanje te državna izviđačka olimpijada sa stranim gostima. U suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu bit će organizirane ekološke i arheološke radionice, a u suradnji s planinarskim društvom „Vrlovka“ škola penjanja i planinarenja. Državna uprava za zaštitu i spašavanje održat će veliku vježbu evakuacije i spašavanja s terena Smotre koja će uključivati 500 volontera, a Hrvatski Crveni križ organizirat će radionice prve pomoći.

"Održat ćemo brojne sportske turnire, ali i međunarodni sajam s predstavljanjem kultura, običaja i znamenitosti drugih država čiji će predstavnici biti s nama", ističe Helen-Marie Kerovec, glavna načelnica Saveza izviđača Hrvatske. "Izviđači se posebno vesele i postavljanju staze izazova te prezentaciji 'geocachinga', u čemu će im podršku pružiti udruga Geocaching Hrvatska", dodaje Kerovec.

Kako međunarodna suradnja i razmjena prakse i iskustava predstavlja velik dio izviđačkog programa, na Smotri će izviđači iz Belgije, Francuske, Izraela, Slovenije i Makedonije predstaviti svoje države, kulturu i običaje. Ta međunarodna aktivnost zove se „International Day“ i na njoj će sudjelovati hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kao i predstavnici veleposlanstava država iz kojih izviđači dolaze. Partner 10. Smotre SIH-a je Kamanje, općina smještena u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije uz samu rijeku Kupu koja se s 1100 stanovnika i 18 četvornih kilometara ubraja u red manjih općina u Hrvatskoj i koja će tijekom tog međunarodnog događaja staviti na raspolaganje sve svoje resurse.

Cijeloj organizaciji pomoći će i oko 500 volontera iz svih dijelova Hrvatske. Izviđači će svoju zahvalnost općini Kamanje, u kojoj živi 1100 stanovnika, pokazati uređivanjem i čišćenjem općinskog područja te sadnjom 10 stabala lipa u centru općine, kao i uključivanjem djece i mladih iz tog kraja u izviđačke aktivnosti.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Marko Kutlić – Usne tvoje02. Marko Tolja - Tisina03. Petar Grašo - Ako te pitaju04. Jacques Houdek - Pravi sretnik 05. Đani Stipaničev feat. Renata Sabljak - Ako nam ljubav preživi noć06. Psihomodo Pop - Ako želiš biti moja07. Vatra ft. Massimo - Nama se nikud ne žuri08. ZSA ZSA - Pruži mi ruku09. Gibonni - Nisi više moja bol10. Stjepan Lach - Nije važno11. Franka - S tobom12. KEDZO - Vojnik Ljubavi13. Pravila Igre - Kako nam stvari stoje 14. Vanna - Najbolji ljudi15. Antonela Doko - O čemu pričamo16. Detour - Bez Tebe

 

 Izdvojeno