1200 izviđača iz Hrvatske i svijeta dolazi u Kamanje

images/thumbnails/images/NAR/107799/foto_scouts2-1.jpg
Autor: 

PR

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Smotra Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom 'Deset izviđačkih čuda' održat će se od 24. srpnja do 2. kolovoza u Kamanju pored Karlovca, uz moto "Svijet kakav treba biti".

Osim iz Hrvatske na Smotri će sudjelovati i izviđačke skupine iz Belgije, Francuske, Izraela, Slovenije i Makedonije. Riječ je o velikom međunarodnom događaju tijekom kojeg će djeca i mladi u devet dana u prirodnom okruženju uz smještaj pod šatorima sudjelovati u nizu aktivnosti u prirodi, usvojiti nova znanja i vještine za život u prirodi, ali i učiti o timskom radu, o interkulturalnoj suradnji i različitostima. Cilj takvih aktivnosti je doprinijeti neformalnom odgoju i obrazovanju djece i mladih u Hrvatskoj, kako bi postali odgovorni i aktivni članovi zajednice.

Program Smotre obuhvatit će aktivnosti kao što su snalaženje i orijentacija u prirodi, orijentacijski kros i noćno orijentacijsko natjecanje te državna izviđačka olimpijada sa stranim gostima. U suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu bit će organizirane ekološke i arheološke radionice, a u suradnji s planinarskim društvom „Vrlovka“ škola penjanja i planinarenja. Državna uprava za zaštitu i spašavanje održat će veliku vježbu evakuacije i spašavanja s terena Smotre koja će uključivati 500 volontera, a Hrvatski Crveni križ organizirat će radionice prve pomoći.

"Održat ćemo brojne sportske turnire, ali i međunarodni sajam s predstavljanjem kultura, običaja i znamenitosti drugih država čiji će predstavnici biti s nama", ističe Helen-Marie Kerovec, glavna načelnica Saveza izviđača Hrvatske. "Izviđači se posebno vesele i postavljanju staze izazova te prezentaciji 'geocachinga', u čemu će im podršku pružiti udruga Geocaching Hrvatska", dodaje Kerovec.

Kako međunarodna suradnja i razmjena prakse i iskustava predstavlja velik dio izviđačkog programa, na Smotri će izviđači iz Belgije, Francuske, Izraela, Slovenije i Makedonije predstaviti svoje države, kulturu i običaje. Ta međunarodna aktivnost zove se „International Day“ i na njoj će sudjelovati hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kao i predstavnici veleposlanstava država iz kojih izviđači dolaze. Partner 10. Smotre SIH-a je Kamanje, općina smještena u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije uz samu rijeku Kupu koja se s 1100 stanovnika i 18 četvornih kilometara ubraja u red manjih općina u Hrvatskoj i koja će tijekom tog međunarodnog događaja staviti na raspolaganje sve svoje resurse.

Cijeloj organizaciji pomoći će i oko 500 volontera iz svih dijelova Hrvatske. Izviđači će svoju zahvalnost općini Kamanje, u kojoj živi 1100 stanovnika, pokazati uređivanjem i čišćenjem općinskog područja te sadnjom 10 stabala lipa u centru općine, kao i uključivanjem djece i mladih iz tog kraja u izviđačke aktivnosti.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Željko Bebek & Oliver Dragojević - Ako voliš ovu ženu02. Massimo - Neka ti plove brodovi03. Zsa Zsa - Kad budemo sami04. Boris Novković - Čista ljubav05. Saša Lozar -Tajno06. Četiri tenora - Sve je tvoje07. Neno Belan - Zvijezda moga sna08. Gibonni - Bella Figura, Bella Pitura09. Mia - Sunce, oblak, vjetar10. Vatra - Sekvoje11. Jurica Pađen & Aerodrom - Ja te jednostavno volim12. Tony Cetinski - Nemam sreće s tobom13. Damir Kedžo - Ljubavi moja14. Marko Kutlić - Srce se spasilo15. Ivana Kindl - Sve istine i laži16. Danijela Martinović - Telefon

 

 Izdvojeno     

 Ne propustite