Na Velebitu snimljen ris u noćnoj šetnji

images/thumbnails/images/NAR/120336/ris_ris.jpg
screenshot/Facebook
Prvi.hr
Autor: 

Prvi.hr

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Noćne kamere Nacionalnog parka Sjeverni Velebit ulovile su risa u noćnoj šetnji. Ovu tajnovitu životinju izuzetno je teško uočiti u prirodnom ambijentu i slabo je istražena, pa su ovakvi zapisi zaista dragocjeni.

Ris je zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske, a njegovo prisutstvo na ovom području dokaz je vrhunske očuvanosti okoliša.

Vrijedi napomenuti da je ris u Hrvatskoj bio istrijebljen početkom 20. stoljeća, dok njegovu današnju populaciju dugujemo naseljavanju risova u Sloveniju početkom 70-ih godina, odakle su se brzo proširili i na teritorij Hrvatske.

Danas obitavaju na području Gorskog kotara i Like. Osim u vrijeme parenja žive samotno, a hrane se, među ostalim, jelenima, srnama i zečevima. Fascinantan je podatak da mogu uloviti plijen čak tri do četiri puta veći od sebe.

 

Top 16 najbolje domaće glazbe

01. Franka - S tobom02. Petar Grašo - Ako te pitaju03. Gibonni - Nisi više moja bol04. KEDZO - Vojnik Ljubavi05. Vanna - Najbolji ljudi06. Antonela Doko - O čemu pričamo07. Jacques Houdek - Pravi sretnik 08. Marin Jurić-Čivro - Vjetar09. Psihomodo Pop - Ako želiš biti moja10. Detour - Bez Tebe11. Domenica - Vidi se iz aviona12. Marko Tolja - Tisina13. Vjeko - Sretan kraj14. Tedi Spalato - Najlipša na svitu15. Parni Valjak - Vrijeme16. Nina Badric - Mijenja Se Vrijeme

 

 Izdvojeno