Otvaraju se 68. Dubrovačke ljetne igre

images/thumbnails/images/NAR/106646/durovnik-1.jpg
foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Barbara Strelar
Autor: 

Barbara Strelar

Email:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u ponedjeljak, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza.

U 47 dana, na više od 15 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa. Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje.

Gospoda Glembajevi premijerno će početkom kolovoza, i to prvi puta na Igrama, biti izvedeni u režiji Zlatka Svibena u Umjetničkoj galeriji sa sjajnim glumačkim ansamblom kojeg predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Druga dramska premijera Marin Držić – Viktorija od neprijatelja premijerno će biti izvedena 20. kolovoza u parku Umjetničke škole povodom 450. obljetnice smrti tog komediografa. Prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih djela, a slijedi Držićevu životnu priču te problemski sagledava njegov odnos s Gradom i društvom u kojem je živio. Redateljica Ivica Boban dolazi s glumačkom družinom mladih izvođača kojima su na čelu mnogo iskusniji glumci i to vodeći suvremeni držićevski interpreti Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović, dok će se u ulozi samog Marina Držića te niza njegovih amblemskih likova od Pometa i Negromanta do Stanca i Skupa naći jedan od najuglednijih hrvatskih glumaca mlađeg naraštaja Ozren Grabarić.

Dramske uspješnice Kafetarija i Othello, koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku te za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru.

Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere Orlando u režiji Jánosa Szikore, pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa i u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji „bijeli balet“ svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, Labuđe jezero Petra I. Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. S plesnom izvedbom ovoga ljeta na Igrama gostuje Bitef teatar i njihova plesna skupina koji će izvesti Ptice inspirirane Aristofanom, a u koreografiji miljenika festivalske publike Edwarda Cluga.

Bogat glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha već gotovo rasprodana Orffova Carmina Burana u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, uz ugledne soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića, a pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera.

Dubrovački simfonijski orkestar u kolovozu će imati dva koncerta u atriju Kneževa dvora s gostima dirigentima i solistima, a izvedbom Zaboravljenih muzika obilježit će se 80. godišnjica rođenja velikog hrvatskog suvremenog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija, a praizveden će biti Bird Concerto dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića. Pijanist Goran Filipec osmislio je večer posvećenu Franzu Lisztu pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena.

Popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala uključujući i domaćeg filma pobjednika, dobitnika Velike zlatne arene. Iznimno bogat izložbeni program donosi veliku izložbu Antuna Masle povodom pedesete obljetnice njegove smrti, na kojoj će javnosti biti predstavljena i neka njegova nikad ranije izlagana djela.

 Izdvojeno     

 Ne propustite